http://www.dnevnik.rs/sites/default/files/imagecache/Slika-vest/ekskurzja.jpg

За екскурзију потребно мало богатство

Многим родитељима све је теже да пошаљу дете на екскурзију. Ипак, уз тешку муку и одрицање за то се новац некако прикупи или пак позајми, јер и то је лакше, него објаснити малишану због чега не може да путује, за разлику од другара из школе.

На екскурзије, односно једнодневне излете креће се већ у вртићу, а тај тренд се наставља у нижим разредима основне школе, а вишедневна путовања се организују за старије основце и средњошколце. У Предшколској установи «”Радосно детињство”» овог месеца конкурс је поновљен за излете, односно школе у природи, а управа се труди да нађе што повољнију туристичку агенцију. Критеријуми ове установе су веома строги и високи, јер је реч о малој деци, па тако се у конкурсу спомиње да се пошаљу понуде за излете у марту, априлу и мају, док је за вртић у природи од пет дана реализација од марта до јуна. Да би један основац отишао на седмодневно путовање по Србији родитељи морају да издвоје половину просечне месечне зараде, јер то кошта око 18.000 динара. Зато су све популарније дводневне и тродневне ексурзије које коштају од седам до десет хиљада динара, што је и даље за већину породица прескупо. За млађе узрасте занимљиви су једнодневни излети који се плаћају од 2.500 па до 4.000 динара, у зависности од понуде и дестинације. Најпопуларнија је Мали Иђош, а цена је око 3.500 динара.

Директор школе „Коста Трифковић” Милан Спасојевић каже за „Дневник” да њихови осмаци углавном иду почетком школске године на екскурзију.

- Наши осмаци су били лане у септембру на тродневној екскурзији у Бајиној Башти и околини. Она је коштала око седам хиљада динара, а сад чујем да је већ десет. Иначе, све екскурзије одобрава Савет родитеља, тако да је и ову нашу, а родитељи су имали прилику да уплаћују у пет рата. Екскурзије, посебно једнодневне, веома су скупе. Примера ради, до Београда кошта 2.500 динара – наводи Спасојевић и додаје да би у овом сегменту хитно нешто требало нешто мењати. Он сматра да ништа јефтиније нису ни школе у природи које се организују за децу нижих разреда, па тако за Тестеру треба издвојити око 12.000, а за Гучево чак 14.000 динара.

Мада су у организацију екскурзија укључени савети родитеља, многи нису упознати са начином финансирања школских путовања, поготово након новог, много строжег и прецизнијег правилника. Школа одређује потенцијалне руте, расписују се оглас за избор агенције, а о томе која ће добити посао одлучује комисија у којој се налазе и родитељи. Сем наставника и деце, на вишедневне екскурзије сада морају да иду и лекар и водич. Такође, о висини накнаде за наставнике одлучује Савет родитеља и оне се обрачунавају у бруто износу и исплаћују у складу са законом, на терет родитеља ученика који путују.

Милана, мајка двоје средњошко­лаца каже за „Дневник„ да јој сваке године велики проблем представља да нађе начин да јој деца путују и не заостају за другарима.

- Уопште ми није јасно зашто су екскурзије тако скупе, када често исти аранжмани у агенцијама коштају јефтиније – каже саговорница.

Љ. Натошевић

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>