Osmaka 7.000 manje nego prošle godine

konferencija530

Sindikalci kažu da će zbog toga biti 250 odeljenja manje i 500 profesora bez posla. – Ministarstvo prosvete: nijedna škola neće biti zatvorena i niko neće ostati bez posla

Osmaka ove godine ima oko 7.000 manje nego lane – zato su se najviše uznemirili nastavnici. Smanjivanje broja učenika i njegove potencijalne posledice najaktuelnije su teme u prosvetnim krugovima.  

– Toliko đaka manje znači oko 250 odeljenja manje, oko 500 profesora bez posla i gašenje desetak srednjih škola. Osnovna ideja je da tražimo od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se propisan broj učenika u odeljenju smanji na 25, kao što je u evropskoj zajednici, da bismo narednih godina prebrodili ove poteškoće. Srednjoškolsko obrazovanje treba da postane obavezno, jer mi gubimo oko sedam, osam procenata dece koja se ne upisuju dalje i ne nastavljaju školovanje posle osnovne. Ne manje važna tema je finansiranje po učeniku. Još ne znamo šta je smisao tog zakona, a znamo da je u Bugarskoj i Rumuniji primena takvog rešenja imala katastrofalne posledice. Kod nas za to nisu stvoreni preduslovi. Nije urađena racionalizacija mreže škola, jer i sada ima 500 škola u Srbiji koje imaju tri do pet učenika u jednom odeljenju. Sada definitivno otvaramo taj problem – kazao je juče za naš list Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

U Sindikatu obrazovanja su zaključili da će „finansiranje po učeniku, na osnovu Zakona o obrazovanju i vaspitanju čija primena počinje od sledeće godine, napraviti katastrofu” u ovdašnjem obrazovanju.

– Sve je manje dece, a broj prosvetnih radnika je isti. Problem je što postoje škole sa malim i velikim brojem đaka u kojima nastavnici rade isti posao i neće biti isto plaćeni zato što jedni imaju više a drugi manje učenika. Problem su zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju. Biće govora i o lošem pravilniku o ocenjivanju, koji je već u proceduri izmene. Razgovaraćemo i o korigovanju koeficijenata za obračun zarada i o povećanju minimalne cene rada – objasnio je Miloje Veljović, iz Sindikata obrazovanja Srbije.

Da ove godine Srbija ima oko 7.000 osmaka manje ne spore prosvetne vlasti. Zapravo sindikalci kažu da su ovaj alarmantni podatak čuli od Zorana Kostića, pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Kostić je juče za „Politiku” potvrdio da je istina da ima nešto više od 6.800 učenika osmog razreda manje nego što ih je bilo u prošlogodišnjoj generaciji, ali i da je isto tako tačno da se sada ne može precizno izračunati koliko će zbog toga biti odeljenja manje u srednjim školama.

– Još nije završen predlog plana upisa. Imamo još da završimo Požarevac, Beograd i Vojvodinu, a samo je u Beogradu trećina srednjih škola. Ne možemo u ovom trenutku da tvrdimo koliko će biti odeljenja manje, ali tvrdim da nijedna škola neće biti zatvorena i nijedan nastavnik neće biti sto odsto tehnološki višak. Ne znamo da li će neko biti delimično tehnološki višak i ne možemo da saznamo dok ne prođe upis – odsečan je Kostić.

Nama je i sada prosek u odeljenju oko 22 učenika, napominje pomoćnik ministra prosvete.

– O finansiranju po učeniku govorimo već pet godina, a sada se tek plaše da će zbog toga neko ostati bez posla. Pa hoće, oni koji nisu poslušali škole i nisu obavili racionalizaciju – zaključuje pomoćnik ministra prosvete.

M. Simić-Miladinović
Izvor Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>