http://www.24sata.rs/resources/img/21-03-2013/single_horizontal/721276-33.jpg

Šta srpski profesori mogu da nauče od najboljih na svetu?

Obrazovanje u Finskoj može da služi za primer celom svetu, a naročito Srbiji čije školstvo godinama vapi za reformama. Za razliku od vršnjaka u Srbiji, đaci iz Finske ne uče kroz domaće zadatke, već kroz kreativnu igru, nastavnici ih uče da razumeju umesto da bubaju, a blagostanje deteta je školi važnije od njegovih ocena.
Finski model obrazovanja nedostižan u Srbiji
PRIMER – Finski školarci godinama postižu vrhunske rezultate u PISA testiranju, najvažnijem ispitivanju đačkih sposobnosti, dok srpski đaci među 74 države zauzimaju 43. mesto.

U Finskoj je obrazovanje besplatno za sve, njihovi đaci imaju besplatne obroke, socijalno i zdravstveno osiguranje, a tokom osnovnog školovanja i besplatne udžbenike. Školama je zabranjeno da prikupljaju novac od roditelja, a u petom razredu škola plaća čak i kampovanja, izlete, pozorišta. Možda je najvažniji aspekt finskog obrazovanja sistemska potraga za dečjim blagostanjem i srećom. Svaka škola u Finskoj ima tim za dobit učenika, koji se bavi pitanjima vezanim za ponašanje, zdravlje i napredak dece. Tim se sastoji od direktora škole, defektologa, školske medicinske sestre ili lekara, psihologa i socijalnog radnika.

- Finska je odavno poznata po možda najboljem obrazovnom sistemu u svetu, ali i po velikim ulaganjima države u obrazovanje koje mi, iz ekonomskih razloga, ne možemo dostići. S druge strane, možemo da se ugledamo na njihove metode rada u školama. Jedna od najboljih je zadatak nastavnika da prate rad svakog učenika pojedinačno i da mu o tome na kraju svakog semestra dostave izveštaj. Takođe, ono što smo predvideli Strategijom obrazovanja je da se od predškolskog do univerzitetskog obrazovanja poveća sticanje praktičnih znanja i učenje kroz igru ili oglede. Pripremljeni su akcioni planovi koji treba da se usvoje i kroz koje će se u naredne četiri godine Strategija primenjivati – kaže za “24 sata” prof. dr Vlastimir Matejić, jedan od autora Strategije obrazovanja.

Ne treba zaboraviti ni da obrazovanje zavisi od toga kakvi su nastavnici. Svi učitelji u Finskoj imaju više stupnjeve univerzitetskih diploma i moraju biti kompetentni kao istraživači i predavači. Za razliku od Srbije, učitelj je u finskom društvu najcenjenije zanimanje. U Finskoj se učitelji poštuju kao stručnjaci i javni intelektualci, o čemu svedoči podatak da je i Marti Ahtisari, bivši predsednik države i dobitnik Nobelove nagrade za mir, po zanimanju učitelj u osnovnoj školi.

Obrazovanje u Finskoj
- Osnovna škola traje devet, a srednja tri godine, mada oni koji žele mogu srednju školu da završe i za dve godine, a đaci koji imaju problema s učenjem mogu da idu po “sporijem programu” četiri godine
- Nema privatnih škola
- Dobrobit đaka važnija je od njegovih ocena
- Učenici dobijaju izveštaj na kraju svakog semestra koji je nastavnik specijalno sastavio za njih
- Manje domaćih zadataka, a mnogo više kreativne igre
- Više od 99,2 odsto dece završi obavezno osnovno školsko obrazovanje, gotovo 90 odsto stekne diplomu srednje škole, a više od polovine mladih Finaca ima magistraturu.

http://mojafinska.blogspot.com/2012/03/finski-model-obrazovanja.html

Izvor 24sata

3 komentara na Šta srpski profesori mogu da nauče od najboljih na svetu?

 1. Igor kaže:

  Sramota je sto ne navodite pravi izvor teksta koji ste samo prepravili

  http://mojafinska.blogspot.com/2012/03/finski-model-obrazovanja.html

  • zjovic kaže:

   Poštovani tekst je preuzet sa 24 sata, što i piše na kraju teksta. Ništa nisam preuređivao i dodavao. A pošto ste mi Vi dali pravi izvor informacija greška će biti ispravljena. Pozdrav i hvala Vam što pratite naš sajt.

 2. Igor kaže:

  Hvala, ljudski ste odreagovali i naravno da cu i nadalje pratiti vas sajt.

  Pozdrav

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*