http://www.blic.rs/data/images/2012-05-09/242233_poverenica-za-zastitu-ravnopravnosti-nevena-petrusic-beta_f.jpg?ver=1364151735

Petrušićeva: 14 medijatora za slučajeve diskriminacije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić uručila je danas u hotelu „Metropol“ sertifikate učesnicima treninga, koji su završili obuku „Medijacija u slučajevima diskriminacije“.

Petrušićeva je nakon dodele sertifikata izjavila Tanjugu da je 14 polaznika danas završilo specijalističku obuku za medijatore koji će biti na listi medijatora Poverenika i koji će postupati u slučajevima diskriminacije.

- Oni su razvili sva potrebna znanja i veštine da sprovode postupak medijacije u specifičnim situacijama diskriminacije – navela je ona i napomenula da taj projekat samo deo napora koji se sprovodi u sistemu usluga Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Petrušićeva je ukazala da je medijacija neformalni postupak koji sprovde medijatori kao treća neutralna strana između onoga ko se oseća diskriminasanim i onoga ko je izvršio diskriminaciju. U tom postupku same strane pregovarajući pronalaze obostrano prihvatljivo rešenje.

Prema njenim rečima, medijacija je korisna u slučajevima diskriminacije, naročito kada dve strane i nakon akta diskriminaicje treba da nastave da žive ili rade zajedno, a takođe pomaže da diskriminator razume šta je uradio i da na neki način trajno promeni svoje ponašanje.

- Za onoga ko je žrtva, medijacija pruža vrstu satisfakcije da se izbori sa svojim negativnim osećanjima. Primenljiva je naročito u situacijama vređanja, omalovažavanja, kada je nekome uskraćeno neko pravo zbog njegovog ličnog svojstva – ukazala je Petrušićeva i napomenula da postoje jasni indikatore za prepoznavanje slučajeva koji su podobni za medijaciju.

Medijacija međutim, prema njenim rečima, nije pogodna za rešavanje slučajeva kada između onoga ko je primenio diskriminaciju i onoga ko se oseća žrtvom postoji veliki debalans moći, kao i kada je došlo do nekog vida nasilja.

Postupak medijacije u slučajevima diskriminacije se koristi širom Evrope i sveta, a Srbija, prema rečima Poverenice, nastoji da uspostavi sistem medijacije i da ima svoje ovlašćene medijatore širom države koji će kada se strane saglase sprovoditi postupak medijacije.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*