http://www.dnevnik.rs/sites/default/files/imagecache/Slika-vest/rezervisani.jpg

Na državnoj „listi” sudije, lekari, učitelji

Država bi trebalo da odredi posebne uslove za obavljanje određenih profesija: pravnih, medicinskih i prosvetnih, inicijativa je Konferencije državnih pravnih fakulteta, održane 15. i 16. marta, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.
Ranko Keča, dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu
Ranko Keča, dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu

Predlog je da se to mora učiniti posebnim zakonom o rezervisanim zanimanjima što je, kaže za „Dnevnik” dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Ranko Keča, prošle nedelje prihvatio i Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije, a predlog je podržao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Žarko Obradović.

– Osnovna ideja te inicijative, prisutne još od 2003. godine, je da podigne nivo kvaliteta studiranja za profesije koje se obavljaju u državnim službama, odnosno ustanovama: pravo, medicinu, obrazovanje i vaspitanje, bezbednost. To je neophodno zbog izuzetno velikog značaja za život građana i funkcionisanje nekih vitalnih službi – kaže dekan Keča.

On osporava prigovore, koji su se mogli čuti pre svega s privatnih fakulteta /univerziteta, o tome da se time favorizuju državni fakulteti.
– To ne stoji. Prvo, država je kao poslodavac sasvim slobodna da određuje uslove i posebne kriterijume za prijem kadrova koji će obavljati te funkcije u oblasti pravosuđa u najširem značenju.

Država ima sasvim legitimno pravo da odredi uslove, a građani imaju sasvim legitimnu potrebu da se te funkcije obavljaju kvalitetnije i bolje – naglašava Keča, i ukazuje na to da to nije usmereno ni protiv privatnih fakulteta ni u prilog njima, nego je jednostavno inspirisano idejom podizanja kvaliteta obrazovanja u ovim oblastima. – Podsećam, takođe, na to da je skup uslova koje je trebalo ispuniti u akreditacionom postupku utvrđen kao minimum uslova pa tako među pojedinim fakultetima imamo veoma velike razlike u nastavnim planovima i programima.

Iѕvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*