http://www.dnevnik.rs/sites/default/files/imagecache/Slika-vest/nema.jpg

Polazak u školu ne može se odložiti

U osnovnim školama počeo je upis prvaka, a to su ove godine sva deca rođena od 1. marta 2006. do kraja februara 2007. godine. Svi oni će na jesen krenuti u prvi razred i taj polazak ništa ne može odložiti.
 Mada je donja granica starosti za polazak dece u osnovnu školu zakonski pomerena na šest i po godina pre tačno deceniju, sve do pre tri godine, kada je u škole i zvanično uvedena inkluzija, bilo je moguće i odložiti upis deteta u školu. Odlaganje upisa za godinu dana mogli su ranije predložiti školski pedagog ili psiholog posle testiranja spremnosti deteta za polazak u školu, a zatim da to potvrdi nadležna opštinska komisija. Polazak u školu uglavnom je odlagan mališanima rođenim posle 1. januara, što je praktično bilo nasleđe prethodnog zakona po kojem je jedna generacija obuhvatala decu rođenu u jednoj kalendarskoj godini, tako da su u prvom razredu 1. septembra manje od sedam godina imali samo mališani rođeni između prvog dana nove školske godine i 31. decembra. Kada je novi zakon jednu generaciju učenika definisao kao decu rođenu od 1. marta jedne do 1. marta druge godine, praktično je donju granicu za polazak u školu pomerio samo tri meseca, ali je obuhvatio dve kalendarske godine. Tako sada 1. septebra u prvačkim klupama sedi polovina onih koji su napunili sedam godina i isto toliko onih koji će sedmi rođendan tek slaviti.

– Kada je svojevremeno zakon propisao da sva deca stasala za školu moraju u nju i da se upišu, imali smo mnogo više zahteva roditelja za odlaganje, a poslednjih godina to je smanjeno pa smo tako lane imali deset zahteva, a ove godine prvi put nemamo nijedan – kaže prosvetna savetnica u Školskoj upravi u Novom Sadu Sonja Miladinović. – Mi te zahteve nismo ni mogli pozitivno rešiti pošto Zakon ne dozvoljava odlaganje, a to ne bi bilo ni pedagoški opravdano jer bi se na taj način deca delila na onu koja su za školu i onu koja nisu, a decu tako ne smemo deliti. Čitava koncepcija naše škole sada je takva da ne treba dete da se priprema za nju nego se ona prilagođava svakom detetu. S druge strane, kako god da se omeđi jedna generacija, uvek će neko biti najmlađi, a zahtevi za odlaganje dolazili su uglavnom od roditelja te najmlađe dece u generaciji.

D. Devečerski

Izvor Dnevnik

2 komentara na Polazak u školu ne može se odložiti

  1. Natasa Jankovic kaže:

    Moje dete je rodjeno 29. februara 2008. god,po novom zakonu bi trebala krenuti u skolu ove god,pa me zanima da li ima izuzetka u ovakvom slucaju sobzirom da je u pitanju prestupna god i jedan dan,zbog koga dete treba krenuti ranije god dana.Vaspitaci,a i ja kao roditelj smatram da je jako nezrela,ali mi direktor vrtica kaze da mora krenuti u skolu jer tako nalaze zakon.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*