http://www.blic.rs/data/images/2013-04-08/330267_alonemanja-kosticbeograddi001439354_f.jpg?ver=1365429129

Zašto đaci beže s nastave: 1) kontrolni, 2) umor, 3) Internet

Zastareli i preobimni nastavni programi, ali i previše energije i vremena koje potroše na globalnim društvenim mrežama ili kompjuterskim igrama, glavni su uzrok sve masovnijeg izostajanja sa nastave u osnovnim i srednjim školama, rezultat je analize podataka i mišljenja roditelja i nastavnika, koja je urađena u gradskoj prosvetnoj inspekciji.


Svaki četvrti srednjoškolac u Beogradu kažnjen je zbog neopravdanih izostanaka
Istraživanje je pokazalo da je svaki četvrti srednjoškolac u Beogradu kažnjen zbog neopravdanih izostanaka, dok vaspitne mere među osnovcima trpi tek svaki četrdeseti. Od 11.918.193 izostanka napravljenih u protekloj školskoj godini, skoro milion ih je neopravdano. Uz klasične razloge izostajanja kada želi da se izbegne “opasan” kontrolni zadatak ili usmeno ispitivanje, jedan od razloga je i umor učenika.

- Za đake je posebno naporno pohađanje sedmog časa. Takođe, deca sve više vremena provode na internetu, zbog čega ili ne odu ujutro u školu na vreme ili su u školi umorni, pa zbog svog fizičkog stanja napuštaju nastavu – objašnjava Verica Kovačević, pomoćnik gradskog sekretara za obrazovanje.

Povodom masovnog izostajanja učenika sa časova, predstavnici gradske prosvetne inspekcije organizovali su u opštinama sastanke sa direktorima škola, roditeljima, školskim psiholozima…

Na osnovu analize diskusija došlo se do osnovnih uzroka napravljenih izostanaka, a kao glavni izdvojila se odbojnost đaka prema neosavremenjenim i preobimnim nastavnim planovima i programima. Jednostavno, đacima je dosadno ili rečeno njihovim rečnikom – “smore se”.

Za ovaj problem delom su, kaže ona, krivi i roditelji koji se ponašaju nezainteresovano, pa roditeljski sastanci ili saveti roditelja često ne mogu da se održe zbog nedovoljnog broja prisutnih.

- Neretko se dešava i da dete pribavi lekarsko opravdanje za pojedine dane ili časove bez prisustva roditelja kod lekara, a nije nepoznato ni da sami roditelji opravdanja kod lekara uzimaju, a da učenik nije bio na pregledu. Zbog toga insistiramo da škole ubuduće uspostave bolju komunikaciju sa nadležnim domom zdravlja kako bi se ovakve zloupotrebe izbegle – navodi Kovačevićeva.

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da je teža povreda obaveze učenika neopravdano izostajanje sa više od 25 časova u toku školske godine, a roditelj ili staratelj se o izostancima obaveštava pismeno ako dete neopravdano izostane sa više od 15 časova.

Kazna za učenike osnovne škole koji premaše granicu dozvoljenog je ukor direktora i nastavničkog veća, a za srednjoškolce i isključenje. Popustljivosti u školama, tvrde iz inspekcije, do sad nije bilo.

- Neophodno je pojačati aktivnost i odgovornost odeljenskog starešine prilikom utvrđivanja razloga za opravdavanje, ali i efikasnost pedagoško-psihološke službe, posebno u radu sa učenicima koji su skloni čestom odsustvovanju, ali i njihovim roditeljima – kaže Verica Kovačević.

Podaci za školsku 2011/12
OSNOVNE ŠKOLE
učenika 121.605
opravdanih izostanaka 5.493.319
neopravdanih izostanaka 422.078
vaspitnih mera 2.276
vaspitno-disciplinskih mera 708

SREDNjE ŠKOLE
učenika 59.686
opravdanih izostanaka 5.671.974
neopravdanih izostanaka 560.804
vaspitnih mera 9.151
vaspitno-disciplinskih mera 4.225

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*