http://www.alo.rs/resources/img/10-04-2013/home_main/427576-megatrend-05-ras-foto-rajko-ristic.jpg

SUKOB INTERESA U MINISTARSTVU PROSVETE Žarko dao 12,5 miliona „Megatrendu“!

Ministarstvo prosvete i nauke kojim upravlja Žarko Obradović je tokom 2010. i 2011. godine kroz diskrecione rashode isplatilo oko 12,5 miliona dinara Univerzitetu „Megatrend“, na kome ministar Obradović zarađuje oko 265.000 dinara mesečno kao vanredni profesor, saznaje „Alo!“.
Žarko Obradović i Mića Jovanović
Ministar Obradović u prethodne dve godine državnim novcem finansirao privatni univerzitet, na kojem inače prima platu od oko 265.000 dinara

Naime, uvidom u bazu podataka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o tome kako su ministarstva Vlade Srbije trošila javna sredstva iz budžeta na specijalizovane usluge i usluge po ugovoru, „Alo!“ je otkrio da je Ministarstvo prosvete tokom 2010. i 2011. godine isplatilo Fakultetu za biofarming pri Univerzitetu „Megatrend“ 6.145.113 dinara po dva ugovora za „istraživačke usluge“ i dodatnih 2.259.036 dinara za „upravljanje projektima“.
U istom periodu je Fakultetu za državnu upravu i administraciju pri „Megatrendu“, na kome Obradović predaje još od 2006. godine, njegovo ministarstvo isplatilo 3.299.916 dinara po dva ugovora za “istraživačke usluge”, kao i dodatnih 778.288 dinara po osnovu “upravljanja projektima”.

Registar BIRN-a ne sadrži informacije o tome u kakvom postupku su ove usluge ugovorene niti o kakvom se konkretno poslu radi, ali se upozorava na mogućnost da se kroz isplatu usluga po ugovoru, sredstva iz budžeta mogu u diskrecionom postupku usmeravati za različite usluge, a prema skraćenim procedurama i uz preskakanje Zakona o javnim nabavkama, što može da predstavlja osnov korupcije. Sa ovim je saglasan i Nemanja Nenadić iz organizacije „Transaparentnost Srbija“ koji upozorava da zbog sumnji na moguć sukob interesa ili zloupotrebu službenog položaja, ministar mora da objasni zašto je njegovo ministarstvo finansiralo univerzitet na kome je zaposlen.

- Hipotetički može biti i jedno i drugo i zato je bitno da ministar ili njegovo
Zbog sumnje za zloupotrebu položaja, ministar mora da objasni koje konkretne usluge je „Megatrend“ pružio ministarstvo objasne koje konkretne usluge je „Megatrend“ pružio Ministarstvu prosvete, u kom postupku su baš ti fakulteti angažovani i da li je ministar u tome učestvovao – istakao je Nenadić za „Alo!“.

Odgovore na ova pitanja do zaključenja ovog broja nismo dobili od ministra Obradovića, ali nam je iz njegovog kabineta obećano da će nam sve informacije dostaviti danas.

Ministar Obradović je, podsetimo, 2011. godine od docenta postao vanredan profesor Fakulteta za državnu upravu i administraciju, na kom je pre ministrovanja bio i dekan. Sa dobijanjem višeg univerzitetskog zvanja, zamenik predsedika SPS je dobio i povišicu od 65.000 dinara na dotadašnju platu od 200.000 dinara na „Megatrendu“, o čemu je „Alo!“ tada pisao. Sa ovolikim primanjima, Obradović se mirna srca odrekao ministarske plate.
Omastile se i partijske kolege!

Ministarstvo prosvete je na specijalizovane i usluge po ugovoru tokom 2010. i 2011. godine potrošilo neverovatnih 10 milijardi dinara! Osim „Megatrednu“, novac je otišao mnogim drugim obrazovnim i naučnim, privatnim i državnim ustanovama, ali i organizacijama kojim rukovode kadrovi socijalista. Tako je „Galenika“ ad – Institut za istraživanje i razvoj dobila 23.703.748 dinara kroz tri ugovora, dok je Centru „Sava“ isplaćeno 17.443.430 dinara.

Izvor ALO

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*