http://slobodnazona.info/images/SLIKE_PROSVETA/NASTAVNICIPENYIJA.gif

Nema jedinstvenog stava o dužini radnog veka

Oko 5.000 nastavnika i učitelja ispunilo je uslov za penziju, ali i dalje su svakodnevno u učionicama. Izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja, koje bi sledećeg meseca trebalo da budu usvojene, nateraće ih da napuste katedre. Cilj je da se, zbog sve manjeg broja dece u školama, bar odlaskom u penziju smanji broj tehnoloških viškova. Osim njih, u penziju ove godine regularno treba da ode još oko 2.500 prosvetara.

- Prema sadašnjim zakonima, recimo, žene mogu u penziju sa 53,4 godine starosti ako imaju pun staž ili sa 35,4 godine staža. To znači da neka učiteljica, koja je višu školu završila u 21. godini i odmah se zaposlila, sa 57 može u penziju, ali sistem joj dozvoljava da radi do 65. godine – kaže Miodrag Skrobonja iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

- Naš zahtev, koji je usvojen, bio je samo da se zakon vrati na staro, jer smo i ranije imali da sa jednim uslovom nastavnik treba da ide u penziju.

DIREKTORI PODIŽU GRANICU

Pojedinim školama bilo je primera da direktori, bez realne potrebe, drže nastavnike i do 67. godine života.

- Da li će se nekom nastavniku produžiti radni vek odlučuju direktori. To nema veze sa školskim upravama i Ministarstvom. Tek kada neko ode u penziju, dužni su da nas obaveste – kaže Žarko Milosavljević, načelnik Školske uprave raškog okruga.

Nekada je bilo pravilo da prosvetari žele što pre da odu i odmore se od dnevnika i đaka, a danas se mnogi bore da ostanu što duže. Nekima čak direktori škola omogućavaju da zbog potreba posla rade i do 67. godine.

- Toliko kolega čeka posao i sve je više tehnoloških viškova da ne znam ko je toliko potreban da mu se produžava radni vek – procenjuje Ivan Ružičić, predsednik Društva direktora škola Srbije.

Drugačije mišljenje ima Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, koji kaže da to nije najbolji način da se reše tehnološki viškovi:

- Ovako kažnjavamo najbolje studente, koji su na vreme završili fakultete, pa su pre drugih ispunili radni staž. Istovremeno, krši se i zakon o radu, jer se u drugim delatnostima ljudima dozvoljava da rade do 65. godine, iako imaju pun radni staž.

Ivana Mićović

„Večernje novosti“

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>