http://slobodnazona.info/images/SLIKE_PROSVETA/NASTAVNICIPENYIJA.gif

Нема јединственог става о дужини радног века

Око 5.000 наставника и учитеља испунило је услов за пензију, али и даље су свакодневно у учионицама. Измене Закона о основама система образовања, које би следећег месеца требало да буду усвојене, натераће их да напусте катедре. Циљ је да се, због све мањег броја деце у школама, бар одласком у пензију смањи број технолошких вишкова. Осим њих, у пензију ове године регуларно треба да оде још око 2.500 просветара.

- Према садашњим законима, рецимо, жене могу у пензију са 53,4 године старости ако имају пун стаж или са 35,4 године стажа. То значи да нека учитељица, која је вишу школу завршила у 21. години и одмах се запослила, са 57 може у пензију, али систем јој дозвољава да ради до 65. године – каже Миодраг Скробоња из Уније синдиката просветних радника.

- Наш захтев, који је усвојен, био је само да се закон врати на старо, јер смо и раније имали да са једним условом наставник треба да иде у пензију.

ДИРЕКТОРИ ПОДИЖУ ГРАНИЦУ

Појединим школама било је примера да директори, без реалне потребе, држе наставнике и до 67. године живота.

- Да ли ће се неком наставнику продужити радни век одлучују директори. То нема везе са школским управама и Министарством. Тек када неко оде у пензију, дужни су да нас обавесте – каже Жарко Милосављевић, начелник Школске управе рашког округа.

Некада је било правило да просветари желе што пре да оду и одморе се од дневника и ђака, а данас се многи боре да остану што дуже. Некима чак директори школа омогућавају да због потреба посла раде и до 67. године.

- Толико колега чека посао и све је више технолошких вишкова да не знам ко је толико потребан да му се продужава радни век – процењује Иван Ружичић, председник Друштва директора школа Србије.

Другачије мишљење има Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, који каже да то није најбољи начин да се реше технолошки вишкови:

- Овако кажњавамо најбоље студенте, који су на време завршили факултете, па су пре других испунили радни стаж. Истовремено, крши се и закон о раду, јер се у другим делатностима људима дозвољава да раде до 65. године, иако имају пун радни стаж.

Ивана Мићовић

„Вечерње новости“

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*