http://www.unijasprs.org.rs/images/stories/images2011/SLIKE%2012/natali.jpg

Poseta predstavnika sindikata iz Švedske

Od 4. do 7. aprila u poseti Uniji SPRS, boravila je predstavnica najvećeg sindikata prosvetnih radnika u Švedskoj Lärarföbundet, koji ima 230.000 članova. Natali Duvkrans, profesor novinarstva i medija u srednjoj školi Jensen Education u Stokholmu, na konferenciji za medije istakla je da su namere njene posete, pre svega sagledavanje stanja u srpskoj prosveti, o kome će sačiniti studiju na osnovu stečenih iskustava. Gošća je dodala da je cilj ove posete početak ostvarivanja saradnje između dva sindikata, i to na dva niova – kako saradnje među nastavnim kadrom, tako i razmenom učenika.
Na pitanje kako bi uporedila školstvo u Švedskoj i Srbiji, gospođa Duvkrans naglasila je da su problemi u srpskoj prosveti daleko veći, nego što to izgleda sa strane, dok Švedska ima uređen sistem koji dobro funkcioniše.
Tokom obilaska beogradskih škola, gošća je imala priliku da se upozna sa uslovima u kojima se odvija nastava, ali da se uveri u kakvim okolnostima rade njene kolege iz Srbije.
Predstavnica najvećeg švedskog sindikata posetila je i seoske škole u Moravičkom okrugu, gde se upoznala u kako teškim uslovima se odvija nastava u ruralnim sredinama.
Završavajući posetu, uvažena gošća je posebno istakla da je ovo samo početak izuzetno dobre saradnje, koja će se ogledati u razmeni iskustava nastavnika i učenika, kao i na zajedničkoj izradi međunarodnih projekata, u cilju ostvarivanja boljeg kvaliteta obrazovanja.
INFO USPRS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>