Sporenje oko finansiranja škola

sporenjefin530

Iako je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić demantovao informaciju Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) da je sa reprezentativnim sindikatima prosvetara postignut dogovor o odlaganju prelaska na nov sistem finansiranja po učeniku, predsednik SOS-a Branislav Pavlović tvrdi da je pomoćnik naknadno promenio mišljenje.

– Nastavnici su uznemireni, jer niko ne zna kako taj sistem funkcioniše. Umesto da narodu na prostom primeru objasne šta to znači, predstavnici Ministarstva daju uopštene izjave koje još više zbunjuju zaposlene. Ključno je da u tom sistemu plate zaposlenih zavise od broja učenika koje škola ima, a ne od broja učenika koje ima nastavnik u odeljenju – ukazuje Pavlović za Danas.

On ističe da 25 odsto zaposlenih u školama čini nenastavno osoblje, od čega je 13.000 tetkica, ali da se ne zna kako će oni biti plaćeni. Pavlović kaže da u državama koje su uvele ovakav model finansiranja mnogo bolja situacija, jer nenastavno osoblje nije deo obrazovnog sistema i ne prima platu iz prosvetnog budžeta.

– Ako će ovaj sistem finansiranja, kako je najavljeno, imati mnogo izuzetaka, onda to nije nikakav sistem. Biće izuzete male škole, seoske, škole u kojima su učenici manjinskih zajednica. Tu će nastavnici biti zaštićeni, dok će ostali zavisiti od toga koliko škola ima učenika. Plate će biti nejednake za isti rad, jer neka škola ima mnogo više učenika od druge. Svake godine se smanjuje broj đaka, pa nam se čini da onaj ko insistira na uvođenju ovog sistema hoće na elegantan način da ostavi bez posla nekoliko hiljada učitelja i nastavnika – tvrdi Pavlović.

Izvor Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>