Спорење око финансирања школа

sporenjefin530

Иако је помоћник министра просвете Зоран Костић демантовао информацију Синдиката образовања Србије (СОС) да је са репрезентативним синдикатима просветара постигнут договор о одлагању преласка на нов систем финансирања по ученику, председник СОС-а Бранислав Павловић тврди да је помоћник накнадно променио мишљење.

– Наставници су узнемирени, јер нико не зна како тај систем функционише. Уместо да народу на простом примеру објасне шта то значи, представници Министарства дају уопштене изјаве које још више збуњују запослене. Кључно је да у том систему плате запослених зависе од броја ученика које школа има, а не од броја ученика које има наставник у одељењу – указује Павловић за Данас.

Он истиче да 25 одсто запослених у школама чини ненаставно особље, од чега је 13.000 теткица, али да се не зна како ће они бити плаћени. Павловић каже да у државама које су увеле овакав модел финансирања много боља ситуација, јер ненаставно особље није део образовног система и не прима плату из просветног буџета.

– Ако ће овај систем финансирања, како је најављено, имати много изузетака, онда то није никакав систем. Биће изузете мале школе, сеоске, школе у којима су ученици мањинских заједница. Ту ће наставници бити заштићени, док ће остали зависити од тога колико школа има ученика. Плате ће бити неједнаке за исти рад, јер нека школа има много више ученика од друге. Сваке године се смањује број ђака, па нам се чини да онај ко инсистира на увођењу овог система хоће на елегантан начин да остави без посла неколико хиљада учитеља и наставника – тврди Павловић.

Извор Данас

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>