Da li je vlada zainteresovana da Mađari nauče srpski?

madjari_srpki_jezik530

Ovih dana se saznalo da jedan mladi čovek iz Horgoša nije mogao da dobije posao jer je za jedno od rukovodećih mesta u jednom preduzeću uslov bio i znanje srpskog jezika, čemu kandidat nije udovoljavao u skladu sa zahtevima. Mišljenja u vezi sa tim slučajem razmenjivana su i preko društvenih mreža, ali i uz reagovanja na manjkavo poznavanje srpskog jezika , a gotovo svi su se složili u tome da nije zgoreg poznavati državni jezik da bi moglo da se prosperira.

Osnaživanjem znanja srpskog jezika bavi se i Nacionalni savet Mađara. S jedne strane, čine se napori kako bi došlo do reformisanja učenja srpskog jezika u školskoj nastavi, a sa druge strane organizuje se intenzivna dopunska edukacija iz srpskog jezika za srednjoškolce i brucoše. U vezi sa sveobihvatnom reformom nastavnog plana za školsku nastavu srpskog jezika, prema saznanjima „Mađar so“-a, od nadležnih sve do danas nije stigao odgovor. Nacionalni savet Mađara je avgusta 2006. uputio pismo Ministarstvu prosvete i Nacionalnom prosvetnom savetu, a 2007. obezbeđena je i stručna ocena i podrška predlogu nastavnih planova za osam razreda osnovne škole koje je izradio Pedagoški zavod Vojvodine. Tri godine docnije, Odbor za obrazovanje Nacionalnog saveta Mađara ponovo je odobrio program kojeg je izradio Pedagoški zavod Vojvodine, kojeg je ponovo prosledio Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije. I nakon toga upućeno je više zahteva, poslednji put pre oko mesec dana, kada je od ministra zatraženo da se u ovoj stvari učini suštinski korak, ali odgovor sve dosad nije stigao.

Nacionalni savet Mađara je još 2008. godine izradio koncept o dopunskoj edukaciji srednjoškolaca trećeg i četvrtog razreda iz srpskog jezika. Takođe, još sredinom devedesetih godina, Udruženje mađarskih pedagoga Severne Bačke se isto bavilo pitanjem efikasnije nastave srpskog jezika. Član tadašnjeg predsedništva udruženja, Geza Kučera, rekao je da su prikupljali podatke, organizovali stručne seminare, a takođe radili i zajedno sa Pedagoškim zavodom Vojvodine na koncipiranju novog nastavnog plana. Uokvirena je koncepcija, orijentisana ka govornom jeziku, a cilj je bio u vežbanju jezičkih srruktura u životnim situacijama, ali ministarstvo na kraju nije prihvatilo tu koncepciju.

-Bio bi potreban metod za lakše usvajanje znanja jezika, koji daje veću slobodu i nastavnicima. Uveren sam da efikasna nastava srpskog jezika može da se obavi tako da se on posmatra kao strani jezik i da se primenjuju metodi učenja stranog jezika. To bi moglo da bude rešenje. Naglasak ne bi trebalo stavljati na prevod arhaičnih tekstova i analizu književnih tekstova koji su strani dečjem svetu, već je cilj uspostavljanje osnovne sposobnosti za komunikaciju. Koncepciju ministarstvo nije usvojilo. I izreću ću i ovo: mislim da svakovremena vlada i nema interesa da Mađari dobro nauče srpski . A poznavanje srpskog jezika je životno pitanje, na taj način je moguće krenuti sa jednakim šansama, recimo na planu zapošljavanja, na taj način uspevamo da se pokažemo u situacijama u kojima se sa slabijim znanjem srpskog manje može prosperirati – rekao je Geza Kučera, apelujući na mlade da uče srpski jezik.

Inače, u horgoškom Klubu proizvođača subotička škola jezika „L.A. Oxford“ već godinama za odrasle organizuje intzenzivne kurseve iz jezika. Iako je početkom školske godine trebalo da krene i kurs iz srpskog jezika, uz kurseve engleskog i nemačkog koji su i krenuli, za kurs iz srpskog nije bilo dovoljno prijavljenih. Direktorka ove škole jezika Eva Milojević potvrdila je da je bilo svega 2-3 prijavljena kandidata, ali da su se na kraju i oni predomislili. Preko škole jezika „L.A. Oxford“ krenuli su , inače, 2008. i dopunski kursevi za srednjoškolce iz srpskog jezika, a već godinu dana docnije bili su obuhvaćeni i osnovci. Prema rečima direktorke Eve Milojević, međutim, interesovanje je opalo, a ni Nacionalni savet Mađara više ne podržava materijalno ovaj program. Ipak, obuka se i danas organizuje u Malom Iđošu, Kanjiži, Adi i Utrinama, dok recimo u Bačkoj Topoli, Senti i Staroj Moravici za to nema interesovanja.

Izvor Magyarszo

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>