Да ли је влада заинтересована да Мађари науче српски?

madjari_srpki_jezik530

Ових дана се сазнало да један млади човек из Хоргоша није могао да добије посао јер је за једно од руководећих места у једном предузећу услов био и знање српског језика, чему кандидат није удовољавао у складу са захтевима. Мишљења у вези са тим случајем размењивана су и преко друштвених мрежа, али и уз реаговања на мањкаво познавање српског језика , а готово сви су се сложили у томе да није згорег познавати државни језик да би могло да се просперира.

Оснаживањем знања српског језика бави се и Национални савет Мађара. С једне стране, чине се напори како би дошло до реформисања учења српског језика у школској настави, а са друге стране организује се интензивна допунска едукација из српског језика за средњошколце и бруцоше. У вези са свеобихватном реформом наставног плана за школску наставу српског језика, према сазнањима „Мађар со“-а, од надлежних све до данас није стигао одговор. Национални савет Мађара је августа 2006. упутио писмо Министарству просвете и Националном просветном савету, а 2007. обезбеђена је и стручна оцена и подршка предлогу наставних планова за осам разреда основне школе које је израдио Педагошки завод Војводине. Три године доцније, Одбор за образовање Националног савета Мађара поново је одобрио програм којег је израдио Педагошки завод Војводине, којег је поново проследио Заводу за унапређивање образовања и васпитања Србије. И након тога упућено је више захтева, последњи пут пре око месец дана, када је од министра затражено да се у овој ствари учини суштински корак, али одговор све досад није стигао.

Национални савет Мађара је још 2008. године израдио концепт о допунској едукацији средњошколаца трећег и четвртог разреда из српског језика. Такође, још средином деведесетих година, Удружење мађарских педагога Северне Бачке се исто бавило питањем ефикасније наставе српског језика. Члан тадашњег председништва удружења, Геза Кучера, рекао је да су прикупљали податке, организовали стручне семинаре, а такође радили и заједно са Педагошким заводом Војводине на конципирању новог наставног плана. Уоквирена је концепција, оријентисана ка говорном језику, а циљ је био у вежбању језичких срруктура у животним ситуацијама, али министарство на крају није прихватило ту концепцију.

-Био би потребан метод за лакше усвајање знања језика, који даје већу слободу и наставницима. Уверен сам да ефикасна настава српског језика може да се обави тако да се он посматра као страни језик и да се примењују методи учења страног језика. То би могло да буде решење. Нагласак не би требало стављати на превод архаичних текстова и анализу књижевних текстова који су страни дечјем свету, већ је циљ успостављање основне способности за комуникацију. Концепцију министарство није усвојило. И изрећу ћу и ово: мислим да сваковремена влада и нема интереса да Мађари добро науче српски . А познавање српског језика је животно питање, на тај начин је могуће кренути са једнаким шансама, рецимо на плану запошљавања, на тај начин успевамо да се покажемо у ситуацијама у којима се са слабијим знањем српског мање може просперирати – рекао је Геза Кучера, апелујући на младе да уче српски језик.

Иначе, у хоргошком Клубу произвођача суботичка школа језика „Л.А. Оxфорд“ већ годинама за одрасле организује интзензивне курсеве из језика. Иако је почетком школске године требало да крене и курс из српског језика, уз курсеве енглеског и немачког који су и кренули, за курс из српског није било довољно пријављених. Директорка ове школе језика Ева Милојевић потврдила је да је било свега 2-3 пријављена кандидата, али да су се на крају и они предомислили. Преко школе језика „Л.А. Оxфорд“ кренули су , иначе, 2008. и допунски курсеви за средњошколце из српског језика, а већ годину дана доцније били су обухваћени и основци. Према речима директорке Еве Милојевић, међутим, интересовање је опало, а ни Национални савет Мађара више не подржава материјално овај програм. Ипак, обука се и данас организује у Малом Иђошу, Кањижи, Ади и Утринама, док рецимо у Бачкој Тополи, Сенти и Старој Моравици за то нема интересовања.

Извор Мagyarszo

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>