http://www.unijasprs.org.rs/images/stories/images2011/SLIKE%2012/zaglavlje-skola-os-njegos211212ras-foto-rajko-ristic010_f.jpg

Besplatni udžbenici samo za siromašne

Besplatni udžbenici neće više biti deljeni svim đacima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, već samo najsiromašnijim, prema predlogu zakona o udžbenicima, kaže Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete.

- U pripremi je potpuno nov zakon, pošto za njim postoji potreba zbog problema u sistemu kad je reč o udžbenicima. Dosadašnji zakon je kršen – istakao je Antonijević na sastanku sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem. Antonijević je ocenio je da je dosadašnji koncept besplatnih udžbenika državu i poreske obveznike koštao veoma mnogo.

- Deci kojoj je to zaista potrebno, besplatni udžbenici će biti podeljeni, a svaki nastavnik zna socijalnu kartu iz dnevnika, zna se koji je roditelj nezaposlen, koji su roditelji staratelji, razvedeni – istakao je Antonijević. On je rekao da je grad Beograd u ovom slučaju zapravo glavni razlog promene zakona.

- Grad Beograd je udžbenike nabavio van procedure, ne pitajući nastavnike, a svuda u Srbiji nastavnici su oni koji se odlučuju za predloge kompleta udžbenika. U Beogradu su učenici dobili čak dva kompleta, i za prva četiri i od 5. do 8. razreda i to je jedan od glavnih razloga što smo krenuli u korenite promene, jer zakon mora da važi u celoj Srbiji – istakao je on.

Ljiljana Jovčić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda, nije detaljnije htela da komentariše Antonijevićeve navode.

- Mi smo u 2012. obezbedili dva kompleta za sve učenike, a rok im je tri godine. Već u ovom trenutku raspolažemo udžbenicima, pa su sva deca u Beogradu pokrivena sa dva kompleta – rekla je Ljiljana Jovčić.

Uvode đačke kuhinje
Antonijević je najavio i predlog zakona o osnovnoj školi kojim se predviđa uvođenje đačke kuhinje u školama kako bi se smanjile socijalne i klasne razlike. On je rekao će krovni, novi predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja biti u Skupštini Srbije već u maju mesecu ove godine.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*