http://novosti.rs/upload/images/2013//04/16n/dru-knjige.jpg

Opšta konfuzija oko besplatnih udžbenika

Prema tvrdnjama Ljubiše Antonijevića (SNS) besplatni kompleti biće uručeni samo siromašnima, dok Vesna Fila (SPS) tvrdi da će ih i dalje imati svi

Petaci neće dobiti komplete od Ministarstva, zbog manjka para u budžetu

DA LI će besplatne udžbenike u septembru dobiti svi đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole ili samo najsiromašniji – dvoje pomoćnika ministra prosvete imaju različite odgovore. Prema tvrdnjama Ljubiše Antonijevića (SNS) besplatni kompleti biće uručeni samo siromašnima, dok Vesna Fila (SPS) tvrdi da će ih i dalje imati svi.

Generacija koja ove godine kreće u peti razred, zbog manjka para u budžetu, neće dobiti komplete od Ministarstva. Ali, već dogodine, petaci, a možda i šestaci, biće uključeni u projekat, zavisno od sredstava u budžetu.

ČETIRI PUTA MANjI TROŠKOVI
AKO se kao pokazatelj siromaštva uzme dečji dodatak, onda bi besplatne knjige moglo da dobija otprilike oko 85.000 učenika, dok ih je prošle godine bilo oko 300.000. Jer u uzrastu do 18 godina, 385.000 dece prima dečji dodatak, što bi značilo da ih od prvog do četvrtog razreda prosečno ima oko 85.000.
Upravo nabavka knjiga u Beogradu, koji kupuje udžbenike svim osnovcima, mimo onih koje dobiju od Ministarstva, sporna je, prema Antonijevićevom mišljenju.

Ali, prema rečima gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, zakon nije prekršen i Beograd neće odustati od ovog projekta.

- Kupovina besplatnih udžbenika je ulaganje u obrazovanje dece. Umesto da prilagođavamo program deci, imamo najave pojedinaca koje dodatno degradiraju obrazovni sistem, a roditeljima dece koja idu u školu prvog septembra zavlače ruku u džep – rekao je Đilas za „Novosti“.

A za četiri godine, koliko projekat traje, država je potrošila oko dve milijarde dinara. Prvobitna ideja bila je da knjige dobiju svi osnovci, ali se zbog krize stalo na četvrtom razredu.

Izvor Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>