http://www.24sata.rs/resources/img/24-04-2012/single_horizontal/367249-kola-dnevnik.jpghttp://www.24sata.rs/resources/img/11-11-2011/object_large/178921-skola-d-milenkovc.jpg

Učenici: Nastavnici su formalni i nezainteresovani, sve se svodi na diktiranje i prepisivanje

Učenicima smeta formalan i nezainteresovan stav nastavnika čiji se časovi svode na čitanje iz knjiga, diktiranje, prepisivanje i koji prilikom propitivanja insistiraju na prostom ponavljanju naučenog, pokazalo je najnovije istraživanje Građanskih inicijativa.

Analiza odgovora učenika starijih razreda osnovnih i srednjih škola iz devet gradova Srbije, koju su Građanske inicijative sprovele u prethodnom periodu, pokazala je da naši učenici misle da njihovo školovanje mora imati mnogo više veze sa realnim životom.

Iako se slažu da bi obrazovanje u Srbiji trebalo da bude bolje, đaci misle da se ništa neće promeniti zbog nedostatka novca, zastarelih programa i nastavnika koji se ne prilagođavaju promenama u okruženju, saopštile su Građanske inicijative.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija | Foto: D. Milenković

U saopštenju se navodi da je ta nevladina organizacija pokrenula Inicijativu za reformu obrazovanja, kroz seriju javnih razgovora u pet gradova Srbije, čiji je cilj da okupi roditelje, nastavnike, učenike, studente i stručnu javnost.

- Želimo da pokrenemo diskusiju o prioritetima Strategije kroz donošenje Akcionog plana i njegovu buduću primenu – ističu iz Građanskih inicijativa i navode da je za sutra u Beogradu najavljeno javno čitanje Strategije za razvoj obrazovanja do 2020. godine i prva u nizu diskusija.

Izvor 24 sata

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*