Dokle ministre ?????

dokle_ministre530
Ministarstvo prosvete ne odustaje od uvođenja finansiranja po učeniku
Još jedna agencija za obrazovanje?
Beograd – Ministarstvo prosvete nije prihvatilo zahtev sindikata prosvetnih radnika da odloži primenu novog sistema finansiranja po učeniku na 2020. godinu. U predlogu izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je upućen Nacionalnom prosvetnom savetu, nije predviđeno odlaganje ranije utvrđenog roka, pa bi finansiranje per kapita trebalo da startuje od školske 2014-2015. godine.

- Ministarstvo prosvete nije uvažilo nijedan od zahteva sindikata da bi se amortizovale posledice koje će naredne školske godine izazvati manjak učenika prvog razreda srednje škole. Mislili smo da se izmene zakona donose da bi se pomerio rok za uvođenje finansiranja po učeniku, a sada se vidi da je cilj otvaranje još jedne agencije, koja očito treba da služi za udomljavanje partijskih kadrova o trošku prosvetnih radnika – kaže Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Predlog izmena pomenutog zakona predviđa osnivanje agencije za obrazovanje i vaspitanje „radi praćenja ispunjenja opštih principa i ciljeva, ostvarenja strateških pravaca razvoja i unapređenja celokupnog sistema obrazovanja“. Agencija bi počela da radi od 1. januara 2016. godine.

Ako bude prihvaćen predlog Ministarstva, Nacionalni prosvetni savet i Savet za stručno obrazovanje biće izuzeti iz procedure odobravanja udžbenika. Umesto dva saveta, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja bi predlagao ministru rukopise za odobrenje, dok bi se ocenom kvaliteta udžbenika bavila posebna komisija.

Novina je i uvođenje andragoškog asistenta, koji će pružati pomoć u obrazovanju odraslih. Ako ovaj predlog bude usvojen, od iduće školske godine đaci će morati da imaju najmanje dve ocene u polugodištu iz predmeta koji su zastupljeni sa jednim časom nedeljno, dok sada moraju da imaju najmanje četiri ocene u osnovnim, odnosno tri u srednjim školama.

Odlaže se matura?

Prema važećem zakonu program opšte, stručne i umetničke mature treba da bude donet do kraja školske 2013-2014. godine, ali se u predlogu izmena taj rok pomera do početka 2017-2018. godine.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>