http://www.dnevnik.rs/sites/default/files/imagecache/Slika-vest/skola_21.jpg

Uvođenje programa u redovan školski sistem

Pred poslanicima u Skupštini Srbije, sa setom školskih zakona, uskoro bi trebalo da se nađe i predlog zakona o obrazovanju odraslih, najavio je pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević,
 obraćajući se direktorima osnovnih škola uključenih u projekat „Druga šansa“ pri potpisivanju ugovora o saradnji kojima je školama, za potrebe obrazovanja odraslih, omogućeno angažovanje andragoških asistenata.

– Obrazovanje odraslih je pre svega ekonomsko pitanje jer nas u državi Srbiji veliki broj odraslih bez završenog osnovnog obrazovanja košta mnogo – rekao je Antonijević. – Moramo imati odgovornost da ljudima bez potrebnih kvalifikacija pružimo šansu, da ih obrazujemo, da steknu neko novo znanje, završe neku obuku i dođu do prilike da se zaposle, da počnu da stiču prihode i da žive od svog rada.

Antonijević je podsetio na to da su usvojeni standardi za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih i da Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja privodi kraju evaluaciju rezultata programa „Druga šansa”, koji je minule tri godine testiran u 70 osnovnih škola širom Srbije.

Po Antonijevićevim rečima, od iduće školske godine očekuje se uvođenje programa funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u redovan školski sistem, za šta će prethodno biti doneta odgovarajuća podzakonska akta i verifikovane osnovne škole koje ispunjavaju uslove da realizuju taj program.

– Mada se projekat završava u septembru, njegovo prevođenje u redovan sistem će omogućiti da i sledeće godine škole upišu novu generaciju polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih – rekla je rukovodilac projektnog tima „Druga šansa“Anita Jakobsone.

Projekat „Druga šansa“ – razvoj sistema funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u Srbiji – pokrenuli su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropska unija, koja je za njegovu implementaciju donirala četiri miliona evra bespovratnih sredstava i novu digitalnu opremu vrednu  200.000 evra školama uključenim u program

Kroz program „Druga šansa“ je do sada prošlo više od 5.000 odraslih starijih od 15 godina, realizovalo ga je preko 1.000 obučenih nastavnika, a razvijeni su, osim kurikuluma, i materijali za učenje i podučavanje za funkcionalno osnovno obrazovanje potpuno prilagođeni odraslima. O tome koliko je taj projekat značajan za našu zemlju govori i podatak da je svaki peti stanovnikh Srbije stariji od 15 godina nepismen, te da više od 1.300.000 stanovnika nema završenu ni osnovnu školu.

Izvor Dnevnik

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*