Danski osnovnoškolci već gotovo mesec dana bez škole

danska-strajk530

Deca u Danskoj ne pohađaju školu već gotovo mesec dana zbog neuspešnih pregovora između sindikata učitelja i lokalnih vlasti o uslovima rada, prenose evropski mediji.
Od 1. aprila, školu ne pohađa gotovo 875.000 dece u dobi od šest do 16 godina. Neugodna situacija potresla je dansko društvo u kojem je normalno da oba roditelja rade. Nekima su u pomoć pritekli deke i bake, kompanije su postale privremeni vrtići, a mnogi su prisiljeni da izostaju sa posla kako bi čuvali decu.
Sporom je pogođeno 69.000 učitelja, koji za taj prekid rada neće biti plaćeni. Sindikat danskih učitelja (DLF), koji sudeluje u pregovorima, ima fond za štrajkove iz kojeg mogu pozajmljivat novac po povoljnim uslovima.U središtu spora je radno vreme učitelja. Kommmunernes Landsforening (KL), koji predstavlja lokalne vlasti koje zapošljavaju učitelje, želi da direktori škola mogu odlučiti koliko će vremena učitelji provoditi u učionici, za pripremu časova, ocenjivanje i druge dužnosti. ‘Danski model ne može samo značiti da se uslovi za rad zaposlenih stalno poboljšavaju’, rekao je glavni pregovarač KL-a Michael Ziegler. No učitelji strahuju da bi takva fleksibilnost umanjila kvalitet njihovog rada.

Takve pojedinosti do sada su bile obuhvaćene kolektivnim ugovorom između lokalnih vlasti i škola. Dosadašnji ugovor istekao je 31. marta. Učitelji su takođe izloženi pritisku odvojenog vladinog predloga o produženju školskog dana, koji predviđa da učitelji rade više ali bez dodatnog novca.

Danska vlada za sada se ne meša u pregovore između lokalnih vlasti i učitelja, ali odlučno brani svoj predlog. ‘Vladin predlog reforme osnovnog obrazovanja nije pitanje štednje novca, nego u biti pitanje podizanja kvalitete obrazovanja’, ističe ministar finansija Bjarne Corydon.

Učiteljica Lone Skafte Jespersen smatra da je to ‘glupost’. Mnoge njene kolege napustile su profesiju zbog malih plata i sve više posla, kazala je, izražavajući nezadovoljstvo zbog toga što se njena profesija ne ceni dovoljno.
Izvor: tportal

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*