Za 70.375 osmaka 79.839 mesta

brojsrednjoskolaca530
Ovogodišnjih 70.375 osmaka u prvim razredima srednjih škola čeka 79.839 mesta, rečeno je danas na konferenciji za novinare Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,na kojoj je predstavljen Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Republici Srbiji u školskoj 2013/14. godini, koji je od danas i u prodaji po 210 dinara. U odnosu na lanjski upis, ove godine ima 6.600 osmaka manje, a manje je i 3.200 mesta u srednjim školama.

 Od ukupnog broja mesta, u gimnazijama je 17.837, ili 22 odsto, u srednjim stručnim školama ima 46.413 mesta, to jest 59 odsto, a od toga je 12.873 u trogodišnjim smerovima, što čini 16 odsto od ukupnog broja mesta, 835 mesta, ili jedan odsto, u jednogodišnjim, a ostatak je u četvorogodišnjim smerovima. Ovogodišnjim konkursom predviđeno je i 1.881 mesto, ili dva odsto od ukupnog broja, u umetničkim školama i 7.920 mesta u oglednim odeljenjima.

Po kalendaru upisa, od 25. do 28. maja osmaci koji žele da se upišu u škole za talente podnosiće zahteve za polaganje prijemnog ispita, koji je, uz završni, uslov za upis u te škole. Prijemni ispiti u tim školama održaće se 6, 7, 8. i 9. juna, a njihovi konačni rezultati biće objavljeni do 14. juna.

Završni ispit na kraju osmog razreda počeće i ove godine testom iz maternjeg jezika 17. juna, dok će sutradan, 18. juna, osmaci polagati test iz matematike. Preliminarni rezultati završnog ispita  biće objavljeni 21. juna, a konačni 25. juna, kada će se upisivati i učenici primljeni u škole za talente.

Liste sa željama za nastavak školovanja mali maturanti predavaće u osnovnim školama 26. i 27. juna, a raspored novih prvaka po srednjim školama biće objavljen 7. jula, dok su 8. i 9. jul rezervisani za upis učenika u srednje škole u prvom upisnom krugu. Oni koji u tom krugu ne budu raspoređeni po srednjim školama, 9. jula, s novim listama želja, konkurisaće na preostala mesta, a raspored u tom drugom upisnom krugu biće objavljen 11. jula, dok će se upis obaviti 12. jula, kada će se i završiti ovogodišnji upis u srednje škole.

I ove godine, svršeni osmaci u srednje škole će konkurisati s bodovima sakupljenim na osnovu uspeha u poslednja tri razreda osnovne škole (po tom osnovu mogu imati najviše 60 bodova) i s onim osvojenim na završnom ispitu, na kojem, na svakom od testova, mogu osvojiti najviše po 20 bodova. Zbiru tih bodova dodavaće se i oni osvojeni na takmičenjima, a učenicima koji konkurišu za škole za talente – i bodovi s prijemnog ispita.

I dok se u polaganju prijemnih ispita ništa nije menjalo u odnosu na prethodne godine, na završnom ispitu ove godine biće na oba testa po 75 odsto potpuno nepoznatih zadataka, a 25 odsto zadataka biće slično onima iz zbirki za pripremu.

D. Devečerski

Probni test 11. maja

Probni test za završni ispit osmaci će polagati 11. maja i na njemu će iz oba predmeta biti potpuno nepoznati zadaci. Probu male mature, ali za sledeću godinu, imaće i sedmaci, i to između 13. i 17. maja, kada će polagati kombinovani test, koji se na testove iz maternjeg jezika i matematike, maloj maturi dodaje dogodine.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*