http://www.unijasprs.org.rs/images/stories/images2011/slike%2013/kalendar%2020132014.JPG

UPIS – SREDNjE ŠKOLE

Danas je na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije predstavljen Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Republici Srbiji u školskoj 2013/14. Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja godini. U odnosu na prošlogodišnji upis, ove godine ima 6.600 osmaka manje, dok u srednjim školama ima manje 3.200 mesta.

Prema kalendaru upisa , od 25. do 28. maja učenici osmih razreda koji žele da se upišu u škole za talente podnosiće zahteve za polaganje prijemnog ispita, koji, je uz završni ispit, uslov za upis u ove škole.

Na završnom ispitu koji se polaže na kraju osmog razreda učenici će polagati i ove godine testove iz maternjeg jezika 17. Juna i matematike18. juna.Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, a konačni 25. juna, kada će se upisivati i učenici primljeni u škole za talente.
Liste želja za nastavak školovanja predavaće se u osnovnim školama 26. i 27. juna, a raspored učenika po srednjim školama biće objavljen 7. jula, dok su 8. I 9. jul rezervisani za upis učenika u srednje škole u prvom upisnom krugu.

Oni koji u ovom krugu ne budu raspoređeni po srednjim školama ,9. jula ,s novim, listama želja, konkurisaće na preostala mesta, a raspored u ovom ,drugom upisnom krugu, biće objavljen 11. jula, dok će se upis obaviti 12. jula, kada će se i završiti ovogodišnji upis u srednje škole. I ove godine, svršeni osmaci u srednje škole će konkurisati s bodovima sakupljenim na osnovu uspeha u poslednja tri razreda osnovne škole (po tom osnovu mogu imati najviše 60 bodova) i s onim osvojenim na završnom ispitu, na kojem, na svakom od testova, mogu da osvoje najviše po 20 bodova. Zbiru ovih bodova, dodavaće se i oni osvojeni na republičkim i međunarodnim takmičenjima planiranim u Kalendaru taklmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok će se učenicima koji konkuripšu za škole za talente dodavati i bodovi s prijemnog ispita.

Na ovogodišnjem završnom ispitu oba testa sadržaće 75 odsto potpuno nepoznatih zadataka, a 25 odsto zadataka biće slično onima iz zbirki za pripremu.Probni test za završni ispit učenici osmih razreda polagaće 11. maja i na njemu će iz oba predmeta biti potpuno nepoznati zadaci.

Probu male mature, ali za sledeću godinu, imaće i sedmaci i to između 13. i 17. maja , kada će polagati kombinovani test , koji se na testove iz maternjeg jezika i matematike, maloj maturi dodaje sledeće godine. Konkurs za upis učenika u srednje škole je od danas i u prodaji ,po ceni od 210 dinara.

Izvor: Ministartsvo prosvete

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>