http://www.dnevnik.rs/sites/default/files/imagecache/Slika-vest/brucosi_9.jpg

Više bydžetskih brucoša na informacionim strukama

Ovih dana je potpredsednik Vlade Vojvodine prof. dr Dragoslav Petrović s predstavnicima 32 vojvođanske opštine potpisao ugovore o regresiranju troškova prevoza studenata u APV i tom prilikom podsetio na to da je u studentskim domovima u Vojvodini smešteno 3.028 studenata,
 ali da je više od 1.500 studenata koji su lane konkurisali za smeštaj u domu ostalo bez mesta. Zato će Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj pokrenuti neposredniju saradnju i zajedničke akcije s lokalnim samoupravama, da bi, kako je rekao, ofanzivnije gradili nove studentske domove i otvarali odeljenja fakulteta:

– Na taj način biće smanjeni iznosi za regresiranje prevoza studenata. Postojeća praksa da studenti u studenstkim centrima, po veoma povoljnoj ceni, imaju smeštaj i ishranu govori u prilog ideji o izgradnji novih studentskih domova. Pokazalo se da u pojedinim opštinama čitava vojska studenata putuje svaki dan do fakulteta: u Pančevu više od 800, u Vrbasu preko 350. To je razlog da se razmotri i mogućnost otvaranja odeljenja pojedinih fakulteta u tim mestima. Disperzija visokog obrazovanja imala bi veliku korist za razvoj tih sredina.

Promovišući novu upisnu politiku za narednu školsku godinu, Petrović je objasnio:

– Planiramo da upišemo više od 6.000 studenata uz buyetsko finansiranje. Upisna politika će se prvi put kreirati u skladu s onim što se može identifikovati kao potreba našeg razvoja. Izdvojeno je deset struka koje su se u ovim teškim okolnostima zapošljavanja pokazale kao deficitarne. Istovremeno, izdvojeno je i deset fakulteta, čiji su diplomci najbrojniji na evidencijama nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje. Polazeći od toga, kao i od prioriteta koje smo utvrdili za naš privredni razvoj, za narednu godinu predvideli smo povećanje za više od 400 novih studenata na strukama vezanim za informacione tehnologije, ekologiju, prehrambenu industriju. Na taj način vodimo politiku koja, barem što se tiče buyetskih sredstava, mora biti u interesu razvoja i predviđenih projekcija.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*