http://www.dnevnik.rs/sites/default/files/imagecache/Slika-vest/brucosi_9.jpg

Више бyџетских бруцоша на информационим струкама

Ових дана је потпредседник Владе Војводине проф. др Драгослав Петровић с представницима 32 војвођанске општине потписао уговоре о регресирању трошкова превоза студената у АПВ и том приликом подсетио на то да је у студентским домовима у Војводини смештено 3.028 студената,
 али да је више од 1.500 студената који су лане конкурисали за смештај у дому остало без места. Зато ће Секретаријат за науку и технолошки развој покренути непосреднију сарадњу и заједничке акције с локалним самоуправама, да би, како је рекао, офанзивније градили нове студентске домове и отварали одељења факултета:

– На тај начин биће смањени износи за регресирање превоза студената. Постојећа пракса да студенти у студенстким центрима, по веома повољној цени, имају смештај и исхрану говори у прилог идеји о изградњи нових студентских домова. Показало се да у појединим општинама читава војска студената путује сваки дан до факултета: у Панчеву више од 800, у Врбасу преко 350. То је разлог да се размотри и могућност отварања одељења појединих факултета у тим местима. Дисперзија високог образовања имала би велику корист за развој тих средина.

Промовишући нову уписну политику за наредну школску годину, Петровић је објаснио:

– Планирамо да упишемо више од 6.000 студената уз буyетско финансирање. Уписна политика ће се први пут креирати у складу с оним што се може идентификовати као потреба нашег развоја. Издвојено је десет струка које су се у овим тешким околностима запошљавања показале као дефицитарне. Истовремено, издвојено је и десет факултета, чији су дипломци најбројнији на евиденцијама незапослених лица Националне службе за запошљавање. Полазећи од тога, као и од приоритета које смо утврдили за наш привредни развој, за наредну годину предвидели смо повећање за више од 400 нових студената на струкама везаним за информационе технологије, екологију, прехрамбену индустрију. На тај начин водимо политику која, барем што се тиче буyетских средстава, мора бити у интересу развоја и предвиђених пројекција.

Извор Дневник

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*