Месечне архиве: април 2013

Матура одложена, али не и заустављена

Београд – Матура на крају средњег образовања биће одложена до 2018. године, потврдио је за Данас Зоран Костић, помоћник министра просвете за средње образовање. Костић каже да увођење опште, стручне и уметничке матуре није заустављено, а као оправдан разлог за одлагање наводи то што још нису донети стандарди постигнућа у средњем образовању. На основу тих стандарда радиће се нови планови и програми, као и тестови који ће се полагати на матури.

...

Сакупљањем бодова до жељеног смера

И овогодишњим осмацима крај основног школовања обележиће завршни испит, на који ће и овај пут, без обзира на то да ли ће наставити школовање или не, морати да изађу. Онима који не планирају даље школовање тај испит биће доказ да су завршили основну школу,
Сакупљањем бодова до жељеног смера  Фото: С. Шушњевић

а онима који желе у средњу,  бодови освојени на „малој матури“ додаће се онима већ освојеним у шестом, седмом и осмом разреду те, ако имају, бодовима с такмичења у овој школској години, а онда ће им тај збир омеђити и шансе за жељени средњошколски смер. Кандидатима за школе за таленте на те бодове додаће се и они с пријемног испита, чије полагање је улазница за те школе. Прву групу бодова, оне који се добијају на основу успеха у основној школи, чини збир просечних оцена у шестом, седмом и осмом разреду, помножен са четири, тако да по том основу осмаци могу сакупити максимално 60 бодова.

...

Ђаке највише муче школа и љубав

Средњошколцима фали кеш, сметају им неправедни и захтевни професори, свађе у кући, вишак килограма и мањак правих другара

...

Већи број клупа за будуће чиновнике

Збирке задатака за припрему завршног испита пред осмацима су одавно, тако да имају из чега да се припремају, 11. маја имаће и генералну пробу овог испита, а одговор на питање где после мале матуре ових дана могу да почну да траже у управо објављеном Конкурсу за упис ученика у први разред средњих школа у Републици Србији.
...

Више бyџетских бруцоша на информационим струкама

Ових дана је потпредседник Владе Војводине проф. др Драгослав Петровић с представницима 32 војвођанске општине потписао уговоре о регресирању трошкова превоза студената у АПВ и том приликом подсетио на то да је у студентским домовима у Војводини смештено 3.028 студената,
 
...

АГЕНЦИЈЕ У ОБРАЗОВАЊУ И ЊИХОВА УЛОГА

Образовни систем у Србији оптерећен је гломазном организационом структуром МПН и два завода који пружају агенцијске услуге из области образовања. Та структура на којој непосредно почива образовни систем у Србији показује где леже корени садашњег стања у српском образовању.
Министарство просвете исплело је густу мрежу за прикупљање и трошење средстава из различитих фондова, једним делом донаторских, а добрим делом захваћених из буџета РС, неопходних за финансирање и кофинансирање. Иако је она званично намењена подизању квалитета образовања на тлу Србије, све што се дешава у ресору просвете показује да тај квалитет од тренутка оснивања једног и другог Завода (и почетка предузимања реформских корака) непрекидно опада уместо да расте.
...

УПИС – СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Данас је на конференцији за новинаре у Влади Републике Србије представљен Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у Републици Србији у школској 2013/14. Министарства просвете, науке и технолошког развоја години. У односу на прошлогодишњи упис, ове године има 6.600 осмака мање, док у средњим школама има мање 3.200 места.

Према календару уписа , од 25. до 28. маја ученици осмих разреда који желе да се упишу у школе за таленте подносиће захтеве за полагање пријемног испита, који, је уз завршни испит, услов за упис у ове школе.

...

КАЛЕНДАР УПИСНИХ АКТИВНОСТИ

КАЛЕНДАР УПИСНИХ АКТИВНОСТИ

Извор: Министарство просвете

...

ПРВА ПРАВА ПРОВЕРА ПРЕД ТЕСТИРАЊЕ У ЈУНУ

Уколико све буде текло по плану већ првог викенда после пролећног распуста ученици осмог разреда основне школе моћи ће да провере своје знање из српског, односно матерњег језика и математике на пробном испиту, који је замишљен као својеврсна генерална проба пред малу матуру која их очекује у јуну. У Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања (ЗВКОВ) већ је припремљен компакт диск са упутством за осмаке који би требало у једном дану, 11. маја, да полажу оба теста по потпуно истој процедури као да је у питању прави завршни испит који ће се полагати дан за даном, само што ће овај виртуелни имати комплетно непознате задатке. За разлику од јунског, где ће 75 одсто задатака бити потпуна непознаница, а 25 одсто се преузима из збирки, али са делимично промењеним бројкама и измењеним редоследом тачних одговора.
...

За 70.375 осмака 79.839 места

Овогодишњих 70.375 осмака у првим разредима средњих школа чека 79.839 места, речено је данас на конференцији за новинаре Министарства просвете, науке и технолошког развоја,на којој је представљен Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у Републици Србији у школској 2013/14. години, који је од данас и у продаји по 210 динара. У односу на лањски упис, ове године има 6.600 осмака мање, а мање је и 3.200 места у средњим школама.
...