Školujemo stručnjake koji gotovo više nikom ne trebaju

strucnjaci_nikom_ne_trebaju530
Nedostatak stručnjaka, uglavnom za proizvodna zanimanja, jedan je od najvećih problema poslodavaca, pa je nedavno Nacionalna služba za zapošljavanje najavila da će anketirati 9.000 poslodavaca o tome koliko im je potrebno radnika kao i koja su to neophodna zanimanja, da bi predvideli potrebe tržišta rada, te da bi se shodno tome menjao i prilagođavao i sistem obrazovanja.
Budućnost su samo nove tehnologije

Na osnovu tačnih podataka anketiranih poslodavaca kreiraće se dalje aktivnosti službi za zapošljavanje i obrazovnih institucija kako bi se prilagodile potrebama privrede.

Kao najbolji  pokazatelj,  potrebe da se nešto preduzme, neka posluži i nedavni primer konkursa u Naftnoj industriji Srbije gde je ova komapanija od skoro 5.000 prijavljenih kandidata jedva uspekla da izdvoji 300 koji zadovoljavaju neophodne kriterijume.

- Upoređivanjem novih potreba poslodavaca s postojećim moći će da se ustanovi da li u sistemu obrazovanja treba uvoditi i neke druge vrste obrazovanja ili tek neke obuke, stručne obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije, smatra Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva rada.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca očekuje da će se doći do podataka na koju stranu naše obrazovanje treba da usmerimo da bi i ono bilo praktično produktivno da bi proizvodilo one kadrove i ona njihova znanja koje kasnije privreda može da upotrebi.

Vreme i razvoj visokih tehnologija u svetu uveliko su pregazili neke struke za koje se kod nas još uvek školuje priličan broj srednjoškolaca, pa i studenata. Takođe, pojedine profile visokoobrazovanih stručnjaka uporno proizvodimo o trošku budžeta dok na hiljade njihovih kolega širom Srbije godinama ne može da se zaposli. S druge strane, stručnjaci svih obrazovnih nivoa u informaciono-tehnološkim oblastima, trebaju nam „kao ‘leba”, a ne školujemo ih u dovoljnom broju, niti, pogotovo u srednjim školama, imamo adekvatnih obrazovnih programa.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>