http://www.danas.rs/upload/images/news/2013/5/13/0406b_ocp_w380_h300.jpg

Maturanti bi u lekare

Među maturantima i maturantkinjama srednjih škola u Srbiji ove godine su najpopularnije studije medicine i stomatologije, na drugom mestu je ekonomija, a na trećem informacione tehnologije. Slede studije književnost i jezici, za koje je prošle godine vladalo najveće interesovanje, a za njima pravo, potom vojska i kriminalistika, psihologija, trgovina i turizam. Ovo su najnoviji rezultati istraživanja o izboru studija među maturantima, koje je tokom aprila sprovedeno na sajtu prijemni.infostud.com. U anketi je učestvovalo 2.532 ispitanika.
Maturanti bi u lekare
- Ove godine primetno je veće interesovanje za studijske programe iz oblasti informacionih tehnologija, koje su lane bile na sedmom mestu liste najtraženijih studija – kaže za Danas Tatjana Vidaković iz Infostuda.

Ona ukazuje i na nesklad između želja maturanata i ponude poslova koji su tokom prošle godine objavljeni na sajtu poslovi.infostud.com.

Najveće razlike u ponudi poslova na tržištu rada i interesovanju maturanata za pojedine studije postoje u medicini, stomatologiji i pravu. Dok se ove studije nalaze na vrhu liste želja budućih maturanata, samo je tri odsto ponuđenih radnih mesta iz tih oblasti. S druge strane, ponuda poslova u oblasti informacionih tehnologija raste. Prošle godine su oglasi za radna mesta u toj oblasti činili desetinu ukupnog broja objavljenih oglasa, što je gotovo dvostruko više nego 2009. godine. Time se može objasniti porast interesovanja maturanata za studije informacionih tehnologija, objašnjava Vidakovićeva.

- Kada je u pitanju ekonomija, očigledno je da su maturanti u toku sa potrebama tržišta za ovim profilima jer je od ukupnog broja oglasa za posao, najveći procenat, gotovo 16 odsto, iz kategorija ekonomija i administracija/računovodstvo – ističe Vidakovićeva.

Prema preliminarnim rezultatima ankete, čak 75 odsto maturanata planira da upiše fakultet o trošku budžeta. Oko 13 odsto maturanata očekuje da će im studije finansirati roditelji. Pored studija honorarni posao planira da pronađe svaki deseti anketirani, a samo jedan odsto ispitanika ima nameru da uzme kredit za finansiranje studija.

Tri četvrtine maturanata kaže da im je najbitnije da studiraju ono što im omogućava da se brzo zaposle. Važno im je i da studiraju ono što vole, kao i da steknu praktično znanje. Budućim studentima bitno je i da imaju stručne profesore, da su službe na fakultetu dobro organizovane, ali i da školarina bude prihvatljiva.

Preseljenje
Oko 60 odsto maturanata koji su učestvovali u anketi planira da promeni mesto stanovanja tokom studija. U svom gradu planira da ostane nešto manje od trećine, dok odlazak u inostranstvo planira svaki dvadeseti ispitanik. Odluku još nije donelo oko sedam odsto ispitanih, dok je najmanje onih koji će menjati prebivalište, iako u svom gradu imaju fakultet ili visoku školu iz oblasti koju žele da studiraju.

Izvor Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>