http://www.blic.rs/data/images/2013-05-17/342372_os-petar-petrovic-njegus170513ras-foto-goran-srdanov-013_f.jpg?ver=1368815702

Sedmaci polagali pet predmeta na probi mature: Plaše nas zadaci iz fizike

Tokom prethodne sedmice semaci širom Srbije polagali su probni test male mature iz pet predmeta, kakav će polagati naredne godine. Ocena jednoglasna nije preteško, ali zadaci iz fizike ih već sada plaše.

Pitanja na zaokruživanje laka, ali postupni zadaci na zaokruživanje zadaju problem
Grupa sedmaka izašla je iz fiskulturne sale Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” u Beogradu već posle 35 minuta od početka probe tzv. kompozitnog testa koji će naredne godine imati u okviru male mature. Fizika im je, kažu, zadavala muke jer su morali da rešavaju zadatke, dok su im pitanja na zaokruživanje iz istorije i biologije, jednoglasni su, bila relativno laka.

Kompozitni test sadrži 20 pitanja, po četiri iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije. Ovakvu malu maturu imaće prvi put sadašnji sedmaci naredne godine.

Oni su prva generacija koja će 2014. godine, pored pitanja iz srpskog i matematike, na završnom ispitu imati i ovaj kombinovani test iz pet predmeta, a imaće prvi i potpuno nepoznate zadatke.

- Razbio sam! Imaću 20 poena! Zadovoljno uzvikuje sedmak.

Osmaci podbacili na probi
Proba male mature za osmake, koja je nedavno održana u OŠ “Petar Petrović Njegoš”, dala je gotovo iste rezultate kao i u drugim školama – slabiji rezultat iz srpskog jezika nego matematike.
- Prosek iz srpskog je između 10 i 12 poena, dok je matematika 15 do 16 poena. Uzrok lošeg rezultata iz srpskog leži pre svega u preobimnom tekstu, koji je na stranici i po, za njega su vezana samo dva pitanja, a đaci moraju dva puta da ga čitaju. Očekujemo da će na završnom testu biti izbegnuto ono što se na probi pokazalo kao kamen spoticanja jer đacima – kaže direktorka OŠ “Petar Petrović Njegoš” Vesna Baračkov. Završni ispiti ili mala matura biće održani 17. i 18. juna za 70.385 osmaka, sa 75 odsto potpuno nepoznatih zadataka i 25 odsto delimično poznatih zadataka iz zbirki. Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna, đaci će predavati „liste želja“ za upis
26. i 27. juna, a prvi upisni krug će biti 8. i 9.
Njegovi drugari iz razreda dodaju da su se dobro snalazili sa “godinama” važnih istorijskih događaja, kao i sa pitanjima iz biologije koja su bila na zaokruživanje.

- Fizika je bila najteža. Bili su zadaci i to me je najviše namučilo. Ostalo nije bilo teško – kaže Miloš V.

Iako jedinstveni u oceni da im ova proba završnog testa nije bila preteška, đaci pomalo strepe od male mature naredne godine koja će biti najteža do sad, budući da će svi zadaci biti nepoznati i da će, osim poznavanja srpskog jezika i matematike morati da pokažu i znanje iz još pet predmeta. Da su ozbiljno shvatili zadatak koji je pred njima pokazuje činjenica da su svi došli na probu.

- Samo jedan đak, koji je bolestan, nije došao. Bili su mirni, sedeli su po jedan za stolom, nije bilo prepisivanja. Imali su i prošle godine, kao šestaci, probu i tada su već pokazali da ozbiljno shvataju zadatak koji će se pred njima naći naredne godine – kaže nastavnik fizike i hemije Steva Bjelić.

Direktor novobeogradske škole “20. oktobar” Jovan Ćuković takođe kaže da je utisak da su đacima zadaci iz fizike bili teži od pitanja iz ostala četiri predmeta, da je to očekivano jer fizika spada u teže predmete, ali da nije bilo nemoguće uraditi.

- Đaci koji sistematski uče nisu imali nikakvih problema na ovom probnom testu. Primetili smo da su neki od njih relativno brzo izlazili, što nije dobro jer treba uvek proveriti date odgovore – kaže Ćuković.

U osnovnim školama u Nišu takođe prema prvim ocenama profesora na probnom kombinovanom testu za sedmake najteži su bili zadaci iz fizike.

Probni test nije održan istog dana u svim školama pa se veruje da među ućenicima sedmog razreda zapravo kruži test i da su unapred pripremili odgovore, pa eventualno dobri rezultati sedmaka ne bi smeli da opuste sedmake.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>