http://novosti.rs/upload/thumbs/images/2013//05/22n/dru-prosveta_620x0.jpg

Sindikat i Ministarstvo prosvete ne broje isto

Različiti podaci o broju škola koje su juče učestvovale u štrajku upozorenja

Oko 350 škola u Srbiji juče nije održan prvi čas u prepodnevnoj smeni zbog štrajka upozorenja, koji je organizovala Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Ministarstvo prosvete, međutim, tvrdi da je u štrajku upozorenja u prepodnevnoj smeni učestvovalo 98 škola, a 90 u poslepodnevnoj. Prema podacima MPN, u devet školskih uprava, od ukupno 18, nije bilo štrajka upozorenja.
 Prosvetari više ne veruju državi

U Uniji za Danas kažu da su štrajk podržali zaposleni u 60 odsto škola koje su članice tog sindikata. Najbolji odziv zabeležen je u Kruševcu, gde su štrajkovale 32 škole, u Kraljevu 24, u Čačku 19, Beogradu 22, Valjevu i Nišu po 20, u Zrenjaninu 17, a u Vršcu i Vranju po 13.

Podsetimo, Unija sindikata prosvetnih radnika traži da se broj učenika u odeljenju ograniči na najviše 25, odlaganje primene sistema finansiranja po učeniku do 2020. i uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja. Taj sindikat je za 30. maj najavio novi protest, kada takođe neće biti prvog časa u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni. Unija će pozvati i druge reprezentativne sindikate da im se pridruže, a za 4. jun su zakazali jednodnevni štrajk tokom koga neće biti nastave.

Ministar prosvete Žarko Obradović ponovio je juče da zahtev sindikata u vezi sa brojem učenika u odeljenju nije utemeljen, jer je već sada prosek u srednjim školama 23 đaka, a u osnovnim 20. Povodom zahteva da se uvede obavezno srednje obrazovanje, ministar je rekao da „sindikat kuca na otvorena vrata“.

- Takvo rešenje je predviđeno Strategijom obrazovanja Srbije, ali je najpre potrebno promeniti Ustav Srbije. Bez obzira na to već sada je broj đaka koji upisuju srednje obrazovanje u Srbiji veći nego u nekim zemljama u kojima je srednja škola obavezna – naveo je Obradović.

Izvor Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>