Đake očekuju lakši zadaci na maloj maturi

laksizadaci530

Mali maturanti koji se spremaju za završni ispit iz srpskog jezika i matematike 17. i 18. juna mogu da odahnu, jer test završnog ispita neće biti težak kao probni test, na kome su osmaci ostvarili nizak broj poena, prevashodno iz srpskog jezika.

Iako postoji sumnja da će mala matura biti lakša kako bi se prikrilo neznanje učenika, koji na probnom testu u proseku nisu tačno odgovorili na polovinu pitanja iz srpskog jezika, u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da je namena probnog testa drugačija, iako ima istu strukturu kao i test sa završnog ispita.

- On, pre svega, služi za pripremu učenika i samoprocenu znanja, a ispitivačima služi kao poligon za proveru određenih načina i procedura testiranja. Zbog ove razlike u nameni i razlike u motivaciji s kojom učenici pristupaju testu, uobičajeno je da probni testovi budu nešto teži od glavnog testa. Uputstvo za bodovanje koje se odnosilo na pravopis i upotrebu ćirilice korišćeno je u istraživačke svrhe samo na probnom testu, pa na završnom ispitu odgovori neće biti bodovani na ovaj način – kažu u Zavodu.

Probni test iz srpskog jezika održan u maju sadržao je 20 zadataka iz svih oblasti kao na završnom ispitu. Proveravani su veština čitanja i razumevanje pročitanog, pisano izražavanje, gramatika, leksika, narodni i književni jezik i književnost.

- Razlika ovogodišnjeg probnog testa u odnosu na dosadašnje testove i završni ispit u junu je u tome da meri poštovanje pravopisne norme u zadacima s otvorenim odgovorom tako što se pravopis vrednuje kao zasebna komponenta pisanja, sadrži više zadataka s otvorenim odgovorom i više književnoumetničkih tekstova primerenih uzrastu učenika. Promene smo uveli uvažavajući zahteve stručne javnosti poslednjih godina da treba vrednovati pravopis u pitanjima s otvorenim odgovorom, da treba ispitivati razumevanje pročitanog na primerima književnoumetničkih tekstova i da se poštuje jezička kultura, odnosno da se piše ćiriličkim pismom kada su pitanja formulisana na ćirilici – navode u Zavodu.

U ispitnim pitanjima na maloj maturi biće 40 odsto pitanja osnovnog nivoa znanja, 40 odsto srednjeg i preostalih 20 odsto višeg nivoa znanja. Pitanja na završnim ispitima su otvorenog tipa, gde učenik sam formuliše odgovor, i zatvorenog tipa, gde učenik bira odgovor među ponuđenim.

Najteže razumevanje teksta
Jasmina Stanković, nastavnik srpskog jezika u OŠ „Ćirilo i Metodije” iz Beograda, kaže da su osmaci od kada im je završena školska godina prionuli da obnove gradivo. „Većina je zabrinuta za ono što se pokazalo na probnom testu kao najteže, a to je – čitanje i razumevanje teksta. Naviknuti na mobilne telefone, Fejsbuk, internet, teško im ide svaki malo duži tekst. Pojačali smo rad s đacima u oblastima koje su im se pokazale kao najteže i u kojima su najgore ocenjeni. Pored razumevanja pročitanog, to je i građenje reči i prepoznavanje reči nastalih pretvaranjem – kaže ona.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*