Ђаке очекују лакши задаци на малој матури

laksizadaci530

Мали матуранти који се спремају за завршни испит из српског језика и математике 17. и 18. јуна могу да одахну, јер тест завршног испита неће бити тежак као пробни тест, на коме су осмаци остварили низак број поена, превасходно из српског језика.

Иако постоји сумња да ће мала матура бити лакша како би се прикрило незнање ученика, који на пробном тесту у просеку нису тачно одговорили на половину питања из српског језика, у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања кажу да је намена пробног теста другачија, иако има исту структуру као и тест са завршног испита.

- Он, пре свега, служи за припрему ученика и самопроцену знања, а испитивачима служи као полигон за проверу одређених начина и процедура тестирања. Због ове разлике у намени и разлике у мотивацији с којом ученици приступају тесту, уобичајено је да пробни тестови буду нешто тежи од главног теста. Упутство за бодовање које се односило на правопис и употребу ћирилице коришћено је у истраживачке сврхе само на пробном тесту, па на завршном испиту одговори неће бити бодовани на овај начин – кажу у Заводу.

Пробни тест из српског језика одржан у мају садржао је 20 задатака из свих области као на завршном испиту. Проверавани су вештина читања и разумевање прочитаног, писано изражавање, граматика, лексика, народни и књижевни језик и књижевност.

- Разлика овогодишњег пробног теста у односу на досадашње тестове и завршни испит у јуну је у томе да мери поштовање правописне норме у задацима с отвореним одговором тако што се правопис вреднује као засебна компонента писања, садржи више задатака с отвореним одговором и више књижевноуметничких текстова примерених узрасту ученика. Промене смо увели уважавајући захтеве стручне јавности последњих година да треба вредновати правопис у питањима с отвореним одговором, да треба испитивати разумевање прочитаног на примерима књижевноуметничких текстова и да се поштује језичка култура, односно да се пише ћириличким писмом када су питања формулисана на ћирилици – наводе у Заводу.

У испитним питањима на малој матури биће 40 одсто питања основног нивоа знања, 40 одсто средњег и преосталих 20 одсто вишег нивоа знања. Питања на завршним испитима су отвореног типа, где ученик сам формулише одговор, и затвореног типа, где ученик бира одговор међу понуђеним.

Најтеже разумевање текста
Јасмина Станковић, наставник српског језика у ОШ „Ћирило и Методије” из Београда, каже да су осмаци од када им је завршена школска година прионули да обнове градиво. „Већина је забринута за оно што се показало на пробном тесту као најтеже, а то је – читање и разумевање текста. Навикнути на мобилне телефоне, Фејсбук, интернет, тешко им иде сваки мало дужи текст. Појачали смо рад с ђацима у областима које су им се показале као најтеже и у којима су најгоре оцењени. Поред разумевања прочитаног, то је и грађење речи и препознавање речи насталих претварањем – каже она.

Извор Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>