http://www.danas.rs/upload/images/news/2013/5/31/0605b_ocp_w380_h300.jpg

Jagma za medicinskim školama

Koja su najatraktivnija zanimanja u srednjim školama koja đaci ne žele da upišu.

Jagma za medicinskim školama

Za upis na društveno-jezički smer novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ prošle godine je vladalo najveće interesovanje, jer je 248 učenika kao jednu od prve tri želje navelo ovaj profil, a mesta je bilo za 30. Time je ova škola izborila status najtraženije gimnazije u Srbiji. Ovo je i jedina gimnazija koja je u mestu u kome se nalazi bila popularnija od medicinskih i ekonomskih škola, ističe njen direktor Radivoje Stojković.

Prema interesovanju malih maturanata u ekonomskoj struci su prednjačile srednja škola u Bujanovcu (smer ekonomski tehničar) i zemunska Pravno-birotehnička „Dimitrije Davidović“ (tehničar obezbeđenja). Čak 179 đaka je kao jednu od prve tri želje navelo zanimanje administrator računarskih mreža u ETŠ „Nikola Tesla“, a bilo je mesta za 20. Popularan je bio i ogledni profil elektrotehničar informacionih tehnologija, pokazuju podaci sa prošlogodišnjeg upisa u srednje škole.

Već tradicionalno, ogromno interesovanje malih maturanata vladalo je za zanimanja zdravstvene struke. U novopazarskoj Medicinskoj školi, za obrazovne profile zubni tehničar, farmaceutski tehničar i medicinska sestra bilo je deset puta više prijavljenih (po prve tri želje) od upisne kvote, a toliko interesovanje bilo je i za stomatološku sestru u Zubotehničkoj školi u Beogradu. Popularni su bili i fizioterapeutski tehničar, laborant, pedijatrijska sestra i sanitarno-ekološki tehničar, kao i ginekološko-akušerska sestra.

U području rada saobraćaj, najviše prijavljenih kandidata je bilo na smeru tehničar drumskoj saobraćaja u Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Kruševcu i za tehničara za bezbednost saobraćaja u Politehničkoj školi u Kragujevcu.

S druge strane, komercijalni i carinski tehničar, daktilograf i portir, neka su od zanimanja za koje je lane vladalo najmanje interesovanje učenika. Na spisku neatraktivnih su i nadzornik parka, tehničar za primarnu obradu drveta, rukovalac šumskom mehanizacijom, rasadničar, stolar, elektromonter, električar energetike, metaloglodač, metalobrusač, kovač, limar, precizni mehaničar i časovničar.

Počinje prijavljivanje

Svršeni osmaci od ponedeljka do 12. juna u svojim osnovnim školama mogu da se prijave za polaganje završnog ispita. Na malu maturu moraju da izađu svi đaci, ali niko ne može da padne, pošto nema donjeg praga za prolaz. Učenici će polagati najpre završni ispit iz srpskog 17. juna, a dan kasnije rešavaće zadatke iz matematike. Na završni ispit trebalo bi da izađe 70.385 učenika koji su ove godine završili osmi razred. U srednjim školama ima 79.839 mesta, od čega najviše u četvorogodišnjim srednjim stručnim školama – 59 odsto, u gimnazijama 22 odsto, 16 odsto mesta ima u trogodišnjim profilima, a u umetničkim dva odsto.

Izvor Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>