NISMO TO TRAŽILI, MINISTRE!

sos530

Juče su Sindikat obrazovanja Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije održali jednočasovni štrajk upozorenja. U štrajku je učestvovalo oko 600 škola u Srbiji, što je više od 32% od ukupnog broja osnovnih i srednjih škola Srbije. Naravno, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima drugačije podatke, ali to je već stvar propagande.

Cilj ovog štrajka je da se ukaže na katastrofalno stanje u prosveti i na nepostojanje socijalnog dijaloga. Ovo je samo upozorenje i najava nekog mnogo većeg i ozbiljnijeg štrajka koji bi počeo u sledećoj školskoj godini, ako se do tada nešto ne promeni.

Komentarišući ovaj štrajk, ministar prosvete dr Žarko Obradović je zaključio da je u pozadini štrajka u stvari zahtev za povećanjem plata.

Gde je on u zahtevima sindikata to pronašao (ako je uopšte i čitao zahteve – a trebalo je) pitamo se.

Kao iskusan i lukav političar on hoće da teret svoje odgovornosti prebaci na teret ministra Dinkića i Vlade. Pa kaže – oni u ovoj situaciji kada MMF i Svetska banka traže zamrzavanje ili, još gore smanjenje plata u javnom sektoru, hoće ništa manje nego da im se plate povećaju.

Naši zahtevi odnose se pre svega na njegov resor, gde on može svakako mnog da utiče i na donošenje Zakaona i izmenu pravilnika.

Tačno je da se još 2009. godine u Zakon o osnovama sistema predviđeno da se sa finansiranjem po glavi učenika počne 2014. godine, ali je takođe tačno da je Ministarstvo prosvete  uzelo kredit za te namene, potrošilo pare, a nikome živome nije jasno kako će novi sistem finansiranja da funkcioniše. Nije li onda smisleno da se odloži primena tog načina finansiranja dok se ne steknu uslovi i dok ne bude veća stopa izdvajanja za obrazovanje. Zar nije dovoljno propalih projekata u ovoj zemlji za koje niko ne odgovara.

Tražili smo da se isplata jubilarnih nagrada prebaci na teret Republike, što svakako ima smisla, jer je država, a ne lokalna samouprava poslodavac zaposlenima u obrazovanju.

Ministar izjavljuje da mu je žao što neki gradovi redovno ne isplaćuju jubilarne nagrade i time zaposlene kod istog poslodavca dovode u neravnopravan položaj.

Šta ti zaposleni imaju od njegovog sažaljenja? Moraju da presaviju tabak da tuže školu, pa ako dobiju izvršnu presudu, računi škola su često u blokadi, a na kraju država mora da plati i jubilarne nagrade i zatezne kamate. Zar nije već vreme, gospodine ministre da sa političkih govora pređete na rešavanje konkretnih problema?

Sindikat obrazovanja Srbije traži da se izmeni Pravilnik o stručnom usavršavanju, da se organiči broj akreditovanih seminara, koji je zaista neverovatan, da, kako je to svuda u svetu država, a ne nastavnici plati zaposlenima te obavezne seminare. Za izmenu tog Pravilnika dovoljan je potpis ministra. Ali ne, treba omogućiti nekim zaposlenima u Ministarstvu i Zavodima da zarade neki dinar na bezveznim seminarima od kojih zaposleni nemaju ama baš nikakve koristi. Neko stvarno dobro profitira na tim seminarima.

Ministar se redovno hvali uspesima naših matematičara, fizičara, astronoma ili studenata nekih fakulteta na međunarodnim takmičenjima. Tu je i Beogradski univerzitet koji je ušao među 500 najboljih na Šangajsku listu. Lepo je to, a šta je sa opštim stanjem u obrazovanju Srbije? Đaci nezainteresovani, roditelji sluđeni, nastavnici ojađeni, isprepadani pretnjama, ucenama i fizičkim nasiljem. Kriterijum ocenjivanja pada na nulu, deca nam  ginu na ekskurzijama koje se izvode navodno po planu i programu.

Sindikati redovno ukazuju na te probleme. Ali koga to briga za mišljenje predstavnika zaposlenih? Sete se kad se organizuje štrajk. I zato, ako je ministar ozbiljno mislio da sledeće nedelje organizuje sastanak sa reprezentativnim sindikatima, ovo su samo neke od tema za razgovor. Plate nisu u prvom planu, što ne znači da o tome ne treba razgovarati.

Izvor SOS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*