Od danas rasprava o Nacrtu zakona o udžbenicima

udzbenici530
Javna rasprava o Nacrtu zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima počinje danas i taj tekst i dalje predviđa obavezu javnog izdavača, Zavoda za udžbenike, da izdaje niskotiražne udžbenike, koji ne donose zaradu.

Javni izdavač dužan je da izdaje niskotiražne udžbenike, druga nastavna sredstva i pomagala, navedeno je u nacrtu. Sredstva za niskotiražne udžbenike obezbeđuju se iz zajedničkog fonda, u koji svaki izdavač uplaćuje četiri odsto sredstava od ostvarenih neto prihoda u prethodnoj kalendarskoj godini.

Ova odredba do sada uglavnom nije poštovana, pa je obaveza izdavanja niskotiražnih udžbenika Zavodu za udžbenike, kako je ranije  Tanjug u rekao vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća Dragoljub Kojčić, bila veliko finansijsko opterećenje. Takođe, u Nacrtu je navedeno da se novac za izdavanje ovih udžbenika obezbeđuju i iz budžeta Srbije, ukoliko sredstva iz zajedničkog fonda nisu dovoljna.

Zakon je predvideo i novčanu kaznu od 100.000 do dva miliona dinara  za izdavača koji ne uplaćuje sredstava za izdavanje niskotiražnih udžbenika. U niskotiražne udžbenike ubrajaju se knjige na jezicima nacionalnih manjina, čiji tiraž ne prelazi 3000 primeraka godišnje, literatura primerena potrebama učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i knjige za ogledne programe u srednjem obrazovanju.

Štampanje ovih knjiga izdavačima ne donosi profit jer su ukupni troškovi proizvodnje veći od maloprodajne cene tiraža.  Javna rasprava o Nacrtu zakona o udžbenicima, čiji je tekst objavljen na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, trajaće do 20. juna, a u Beogradu će 12. juna biti održana tribina.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*