Од данас расправа о Нацрту закона о уџбеницима

udzbenici530
Јавна расправа о Нацрту закона о уџбеницима и другим наставним средствима почиње данас и тај текст и даље предвиђа обавезу јавног издавача, Завода за уџбенике, да издаје нискотиражне уџбенике, који не доносе зараду.

Јавни издавач дужан је да издаје нискотиражне уџбенике, друга наставна средства и помагала, наведено је у нацрту. Средства за нискотиражне уџбенике обезбеђују се из заједничког фонда, у који сваки издавач уплаћује четири одсто средстава од остварених нето прихода у претходној календарској години.

Ова одредба до сада углавном није поштована, па је обавеза издавања нискотиражних уџбеника Заводу за уџбенике, како је раније  Тањуг у рекао вршилац дужности директора тог јавног предузећа Драгољуб Којчић, била велико финансијско оптерећење. Такође, у Нацрту је наведено да се новац за издавање ових уџбеника обезбеђују и из буџета Србије, уколико средства из заједничког фонда нису довољна.

Закон је предвидео и новчану казну од 100.000 до два милиона динара  за издавача који не уплаћује средстава за издавање нискотиражних уџбеника. У нискотиражне уџбенике убрајају се књиге на језицима националних мањина, чији тираж не прелази 3000 примерака годишње, литература примерена потребама ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом и књиге за огледне програме у средњем образовању.

Штампање ових књига издавачима не доноси профит јер су укупни трошкови производње већи од малопродајне цене тиража.  Јавна расправа о Нацрту закона о уџбеницима, чији је текст објављен на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, трајаће до 20. јуна, а у Београду ће 12. јуна бити одржана трибина.

Извор Дневник

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>