U DESET VOJVOĐANSKIH SREDNjIH ŠKOLA: Seksualno obrazovanje za mlade

sexvojvodina530
Od septembra u deset srednjih škola u Vojvodini za učenike drugih razreda uvodi se predmet Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju.

Reč je o oglednom projektu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu čiji je cilj da se posle godinu dana realizacije predmeta vide efektni i na osnovu njih Vladi i Skupštini Vojvodini, odnosno resornom ministarstvu, podnese zahtev za uvođenje tog predmeta u srednje škole bar kao izbornog. To je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Pokrajinskoj vladi.

Po rečima pokrajinske sekretarke za sport i omladinu Marinike Čobanu, posle devet meseci rada na realizaciji projekta ušlo se u poslednju fazu. Završen je uybenik i kreće edukacija 20 edukatora koji će kroz radionice predavati novi predmet.

– Prevencija je i u toj oblasti ključna i treba da obezbedimo da svi omladinci dobiju kvalitetne informacije i saznanja o toj problematici – rekla je Marinika Čobanu.

U okviru projekta sprovedeno je istraživanje o potrebama srednjoškolaca za vannastavnim edukacijama iz pomente oblasti, a rezultate tog istraživanja predstavila je prof. Marija Zotović. Istraživanje je sprovedeno među 991 učenika prvog razreda srednjih škola, a pokazalo je da se omladinci o seksu najviše informišu iz sredstava javnog informisanja i od vršnjaka, a najmanje od zdravstvenih radnika (četiri odsto). Pornografske sajtove gleda 42 odsto ispitanika, više dečaka nego devojčica, seksualno je aktivan svaki osmi učenik, a kondom je najčešće korišćenje sredstvo zaštite. Oko deset odsto devojčica koje su učestvovale u anketirau ne koristi nikakvu zaštitu.

Kako je rekla prof. dr Aleksandra Kapamayija, u više od 20 zemalja u Evropi postoji predmet o seksu i seksualnosti, a u skandinavskim zemljama postignuti su najbolji rezultati.

– Predmet neće povećati seksualnu aktivnost mladih, koji se na prve seksualne odnose odlučuju između 16 i 17 godine, već će povećati procenat zaštićenog seksa. Mladi će putem ovakvog predmeta dobiti sveobuhvatno obrazovanje o toj problematici: o ljubavi, partnerstvu, odnosima u porodici – rekla je dr Kapamayija, i apelovala na roditelje da pruže podršku projektu.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>