http://www.unijasprs.org.rs/images/stories/images2011/slike%2013/kalendar%2020132014.JPG

U SREDNjIM ŠKOLAMA ZA TALENTE: Manje kandidata nego mesta

U školama za talente, po upisnom kalendaru Ministarstva prosvete, završeno je prijavljivanje osmaka za polaganje prijemnih ispita. Po podacima iz škola, u Vojvodini baš i nema mnogo osmaka koji žele da nastave da se školuju u nekoj od pomenutih škola, tako da je u većini prijavljeno manje kandidata nego što ima mesta.

Tako je od šest muzičkih škola u Vojvodini samo u dve prijavljeno više kandidata nego što ima mesta. Od dve baletske, u jednoj se za polaganje prijemnog nije prijavio niko, a u drugoj ima više mesta nego kandidata, kao što je i u Školi za dizajn u Novom Sadu. Više kandidata nego mesta ima i u Karlovačkoj gimnaziji, te u odeljenjima za matematičke talente u Senti i jezičke talente i likovne tehničare u Subotici, u kojima se nastava odvija na mađarskom jeziku.

U Muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu, na 36 mesta na tri smera prijavilo se 43 učenika, u Novom Sadu, u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, koja je raspisala konkurs za prijem 60 pravaka, na dva smera prijavljeno je 67 kandidata, a u Pančevu, u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“, na 40 mesta na dva smera konkurisalo je 26. U Somboru je za 24 mesta na tri smera u Muzičkoj školi „Petar Kranjčević“ konkurisalo 20 kandidata, u Muzičkoj školi u Subotici za  96 mesta, od kojih je polovina na srpskom, a polovina na mađarskom jeziku, na čak pet smerova, konkurisalo je samo 19 osmaka za nastavu na srpskom i 29 na mađarskom, dok je u Sremskoj Mitrovici, u Muzičkoj školi „Petar Kranjčević“ na 30 mesta na dva smera prijavljen 21 kandidat. I u baletskim školama u Vojvodini interesovanje za upis nije veliko. U Novom Sadu je na 32 mesta na tri smera konkurisao 21 kandidat, a u Baletskoj školi „Dimitrije Parlać“ u Pančevu se za polaganje prijemnog ispita nije prijavio niko.

U Školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu na 100 mesta na pet smerova prijavilo se 94 učenika, dok se na 20 mesta u odeljenju s nastavom na mađarskom jeziku prijavilo samo četiri kandidata.

Nešto veće je interesovanje za upis u Gimnaziju za talentovane učenike „Boljai“ u Senti, u kojoj se nastava održava na mađarskom jeziku. Za 20 mesta u odeljenju za učenike talentovane za matematiku prijavilo se 26, a isti je odnos broja mesta i broja prijavljenih i za odeljenje likovnih tehničara u toj školi.

U Gimnaziji za jezičke talente s nastavom na mađarskom jeziku „Deže Kostolanji“ u Subotici za po 24 mesta u odeljenjima s nemačkim i engleskim jezikom prijavljeno je 40, odnosno 11 učenika, a u Karlovačkoj gimnaziji, u kojoj na šest smerova za klasične jezike, engleski, kineski, italijanski, španski i ruski i u bilingvalnim odeljenjima s nemačkim i francuskim jezikom, ima ukupno 144 mesta, prijavljeno je 169 osmaka.

Za jedno bilingvalno odeljenje od 30 učenika s nastavom i na engleskom jeziku u Gimnaziji u Sremskoj Mitrovici prijavilo se njih 15.

U Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu na 40 mesta u dva odeljenja za matematičke talente je prijavljeno 59 kandidata, dok se za po 15 mesta u bilingvalnim odeljenjima s nastavom na engleskom prijavilo 63, na francuskom šest, a na nemačkom 12 kandidata.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>