http://www.unijasprs.org.rs/images/stories/images2011/slike%2013/kalendar%2020132014.JPG

У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА ЗА ТАЛЕНТЕ: Мање кандидата него места

У школама за таленте, по уписном календару Министарства просвете, завршено је пријављивање осмака за полагање пријемних испита. По подацима из школа, у Војводини баш и нема много осмака који желе да наставе да се школују у некој од поменутих школа, тако да је у већини пријављено мање кандидата него што има места.

Тако је од шест музичких школа у Војводини само у две пријављено више кандидата него што има места. Од две балетске, у једној се за полагање пријемног није пријавио нико, а у другој има више места него кандидата, као што је и у Школи за дизајн у Новом Саду. Више кандидата него места има и у Карловачкој гимназији, те у одељењима за математичке таленте у Сенти и језичке таленте и ликовне техничаре у Суботици, у којима се настава одвија на мађарском језику.

У Музичкој школи „Јосиф Маринковић“ у Зрењанину, на 36 места на три смера пријавило се 43 ученика, у Новом Саду, у Музичкој школи „Исидор Бајић“, која је расписала конкурс за пријем 60 правака, на два смера пријављено је 67 кандидата, а у Панчеву, у Музичкој школи „Јован Бандур“, на 40 места на два смера конкурисало је 26. У Сомбору је за 24 места на три смера у Музичкој школи „Петар Крањчевић“ конкурисало 20 кандидата, у Музичкој школи у Суботици за  96 места, од којих је половина на српском, а половина на мађарском језику, на чак пет смерова, конкурисало је само 19 осмака за наставу на српском и 29 на мађарском, док је у Сремској Митровици, у Музичкој школи „Петар Крањчевић“ на 30 места на два смера пријављен 21 кандидат. И у балетским школама у Војводини интересовање за упис није велико. У Новом Саду је на 32 места на три смера конкурисао 21 кандидат, а у Балетској школи „Димитрије Парлаћ“ у Панчеву се за полагање пријемног испита није пријавио нико.

У Школи за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду на 100 места на пет смерова пријавило се 94 ученика, док се на 20 места у одељењу с наставом на мађарском језику пријавило само четири кандидата.

Нешто веће је интересовање за упис у Гимназију за талентоване ученике „Бољаи“ у Сенти, у којој се настава одржава на мађарском језику. За 20 места у одељењу за ученике талентоване за математику пријавило се 26, а исти је однос броја места и броја пријављених и за одељење ликовних техничара у тој школи.

У Гимназији за језичке таленте с наставом на мађарском језику „Деже Костолањи“ у Суботици за по 24 места у одељењима с немачким и енглеским језиком пријављено је 40, односно 11 ученика, а у Карловачкој гимназији, у којој на шест смерова за класичне језике, енглески, кинески, италијански, шпански и руски и у билингвалним одељењима с немачким и француским језиком, има укупно 144 места, пријављено је 169 осмака.

За једно билингвално одељење од 30 ученика с наставом и на енглеском језику у Гимназији у Сремској Митровици пријавило се њих 15.

У Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду на 40 места у два одељења за математичке таленте је пријављено 59 кандидата, док се за по 15 места у билингвалним одељењима с наставом на енглеском пријавило 63, на француском шест, а на немачком 12 кандидата.

Извор Дневник

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>