http://www.unijasprs.org.rs/images/slike2013/Strajk-skole.jpg

Наставља се штрајк просветара

Иако је министар просвете Жарко Обрадовић позвао синидикате да повуку одлуку о сутрашњем штрајку, синдикалне вође кажу да ће одржати једнодневну обуставу рада. Није постигнут договор о реформи образовања, рекао председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић позвао је представнике синдиката образовања да повуку одлуку о сутрашњем штрајку, док челници синдиката кажу да ће, и поред позива министра, организовати једнодневни штрајк упозорења.

Обрадовић је, након састанка са представницима пет репрезентативних синдиката у просвети и предшколском васпитању и образовању, оценио да „после данашњег разговора нема сврхе да се ремети завршетак наставне године“.

Како је наведено у саопштењу, на састанку је договорено да се формира комисија за доношење уредбе о коефицијентима.

Комисију би сачињавали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства финансија и привреде, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике и по један представник репрезентативних синдиката у образовању.

Комисија би требало до 1. септембра да сачини предлог Уредбе о коефицијентима, наведено је у саопштењу Министарства и истакнуто да је на састанку разговарано о унапређивању материјалног и статусног положаја запослених у просвети, као и о захтевима синдиката који се односе на измену појединих чланова закона везаних за образовање.

Представницима синдиката, како је саопштено, дата су објашњења да је већина њихових захтева саставни део Стратегије развоја образовања до 2020. године, те да ће они бити у реализовани у складу са Стратегијом.

Синдикати: Без помака у разговорима

Председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић рекао је да ће школе у Србији наставити сутра штрајк упозорења целодневном обуставом рада, јер није постигнут договор о реформи образовања са министром Жарком Обрадовићем.

Како је истакао Матијевић, састанак представника синдиката просветних радника са представницима министарства науке, просвете и технолошког развоја, као и министарства финансија, трајао два и по сата, али да није било никаквих помака у договору.

„Њихова стратегија је куповање времена и одлагање, а ми немамо времена“, нагласио је Матијевић.

Ставови Уније који су предложени министру Обрадовићу јесу ограничавање броја ученика у одељењу на 25, одлагање примене система финансирања по ученику до 2020. године, као и увођење обавезног средњег образовања.

„Обрадовић је рекао да одлуку о томе да ли је средња школа обавезна треба да одобри Уставни суд и да они нису надлежни“, истакао је Матијевић.

Он је нагласио да на предлог синдиката о смањивању броја ученика на 25, представници министарства нису имали ниједан аргумент против.

„Јасно су нам ставили до знања да су под великим притиском Међународног монетарног фонда да отпусте што више људи из јавног сектора“, рекао је Матијевић и додао да би се стратегијом Уније 650 људи више запослило у школама.

Представници министарства, према његовим речима, нису имали разумевања ни за предлог о финансирању по ученику од 2020.

године, јер су, како каже Матијевић, истакли да је „боље пустити да такво финанасирање крене, па ако не буде ваљало да се укине“.

Матијевић је навео да ће се таквим мерама урушити читав образовни систем.

Први штрајк упозорења одржан је 22. маја и њему се прикључило 350 школа, а други 30. маја уз учешће око 600 од укупно 1.800 школа у Србији.

Извор: РТС

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>