U školama sutra bez nastave

konf1530
Škole u Srbiji nastaviće sutra štrajk upozorenja celodnevnom obustavom rada, izjavio je danas predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.
Matijević je na konferenciji za novinare rekao da to nije štrajk “za plate i za pare, već za radna mesta”.

On je dodao da Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja pokušava da svede zahteve sindikata na finansijske, ali da njihov glavni problem predstavlja gubitak posla za oko 600 nastavnika.

- Ovo je štrajk upozorenja, zato što će u septembru biti kasno. Ako se sada ne solidarišemo sa kolegama, sutra neće biti nikog da se solidariše s nama – istakao je Matijević.

Unija zahteva ograničavanje broja učenika u odeljenju na 25, odlaganje primene sistema finansiranja po učeniku do 2020. godine, kao i uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja.

- Prema statistici svake godine srednju školu ne upiše 7.000 učenika koji su završili osnovnu školu, a kada bi srednja škola bila obavezna, to bi značilo 200 odeljenja više i preko 400 izvršilaca više – naglasio je Matijević.

Prema njegovim rečima, ti se zahtevi već navode u strategiji obrazovanja do 2020. godine, a država bi rešavanjem tih problema rešila probleme tehnološkog viška i povećala kvalitet rada u školama.

„Nije rešenje otpustiti nastavnike“

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović naveo je da u Srbiji ima 75.000 nastavnika, a u Norveškoj, koja ima manje stanovnika od Srbije, ima ih 150.000.

- Nije rešenje otpustiti nastavnike i zatvoriti škole – naglasio je on.

Pavlović je kazao da je danas za 13 sati zakazan sastanak sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem, ali da od tog sastanka ne očekuje mnogo.

Prema njegovim rečima, samo ukoliko ministar prosvete bude javno obećao da će ispuniti sve njihove zahteve, sutra neće biti štrajka, ali da sindikalci u to ne veruju.

Tražiće smenu ministra Obradovića

Član predsedništva Unije Vladimir Adžić kazao je da ukoliko ministar ne reši njihove probleme, jedan od budućih poteza bi mogao biti da se traži i njegova smena.

Na konferenciji Unije novinarima je pročitano i pismo sindikata iz Gornjeg Milanovca u kojem piše da je direktorka škole “Sveti Sava” u tom gradu nelegalno zaposlila na neodređeno vreme dve učiteljice.

Prvi štrajk sindikati su organizovali 22. maja, a drugi 30. maja, obustavom prvih časova u školama.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>