У школама сутра без наставе

konf1530
Школе у Србији наставиће сутра штрајк упозорења целодневном обуставом рада, изјавио је данас председник Уније синдиката просветних радника Србије Драган Матијевић.
Матијевић је на конференцији за новинаре рекао да то није штрајк “за плате и за паре, већ за радна места”.

Он је додао да Министарство науке, просвете и технолошког развоја покушава да сведе захтеве синдиката на финансијске, али да њихов главни проблем представља губитак посла за око 600 наставника.

- Ово је штрајк упозорења, зато што ће у септембру бити касно. Ако се сада не солидаришемо са колегама, сутра неће бити никог да се солидарише с нама – истакао је Матијевић.

Унија захтева ограничавање броја ученика у одељењу на 25, одлагање примене система финансирања по ученику до 2020. године, као и увођење обавезног средњег образовања.

- Према статистици сваке године средњу школу не упише 7.000 ученика који су завршили основну школу, а када би средња школа била обавезна, то би значило 200 одељења више и преко 400 извршилаца више – нагласио је Матијевић.

Према његовим речима, ти се захтеви већ наводе у стратегији образовања до 2020. године, а држава би решавањем тих проблема решила проблеме технолошког вишка и повећала квалитет рада у школама.

„Није решење отпустити наставнике“

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић навео је да у Србији има 75.000 наставника, а у Норвешкој, која има мање становника од Србије, има их 150.000.

- Није решење отпустити наставнике и затворити школе – нагласио је он.

Павловић је казао да је данас за 13 сати заказан састанак са министром просвете Жарком Обрадовићем, али да од тог састанка не очекује много.

Према његовим речима, само уколико министар просвете буде јавно обећао да ће испунити све њихове захтеве, сутра неће бити штрајка, али да синдикалци у то не верују.

Тражиће смену министра Обрадовића

Члан председништва Уније Владимир Аџић казао је да уколико министар не реши њихове проблеме, један од будућих потеза би могао бити да се тражи и његова смена.

На конференцији Уније новинарима је прочитано и писмо синдиката из Горњег Милановца у којем пише да је директорка школе “Свети Сава” у том граду нелегално запослила на неодређено време две учитељице.

Први штрајк синдикати су организовали 22. маја, а други 30. маја, обуставом првих часова у школама.

Извор: Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>