Јанковић: Ученици оштећени

jankovic530

Просветни органи, на челу са Министарством просвете, начинили су огромне незаконитости у организовању мале матуре на штету права ученика, каже Саша Јанковић.

Према речима Заштитника грађана, на ове пропусте, који су на штету ученика, владавине права и образовног система, указује се у нади да ће то помоћи „изменама начина на који се обављају послови државне управе у области образовања, за шта су потребне и персоналне промене“.

Заштитник грађана се најоштрије противи покушају да се одговорност за све пропусте нађе само у кривици службеника за крађу тестова, док се наставља са најавама недопустивих ‘решења’ каква је најава о повећању броја ученика у одељењима да би се изашло у сусрет њиховим ‘жељама’, чиме би се додатно смањио квалитет образовног процеса“, наводи се у саопштењу.

Јанковић је додао да Републичка комисија за спровођење завршног испита није остварила сврху свог постојања јер није спровела успешан завршни испит, чиме је повређено законом гарантовано право ученика да се њихово знање утврди на исти, објективан начин у целој Србији.

„Незаконитости и пропусти су толики, а временски оквир такав да Заштитник грађана, први пут за пет година рада, не може да формулише препоруке којима би се они отклонили или бар значајно ублажили, а да се при том не начини нова штета ученицима или правилима образовања“, додаје се у саопштењу Заштитника грађана.

ИЗВОР: БЕТА

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>