Која такмичења доносе поене осмацима

osmacitakmicenje530

За упис у средње школе не рачунају се бодови са такмичења која нису у званичном календару Министарства просвете. – Школе не утичу на унос тих података

Званичне листе жеља за упис у средње школе биће објављене 3. јула (Фото Д. Јевремовић)

Слање података о смеровима средњих школа које су мали матуранти навели у листама жеља – из осмолетки у базу података и натраг – обележиће викенд да би у понедељак у матичним основним школама осмаци могли да провере јесу ли њихове жеље са папира без грешке преписане у електронску базу. Дан касније, 2. јула, уносиће се евентуалне исправке, а званичне листе жеља биће објављене 3. јула.

Да је и деци и родитељима јасно да се жеље и могућности не подударају увек илуструје пример из Лесковца:

– Лесковачки ђаци су размишљали о томе да сви одликаши и вуковци конкуришу у елитним београдским школама да виде шта би био епилог таквог поступка, пошто систем омогућава да деца из сваког дела Србије у листи жеља наведу коју год школу желе – препричали су наставници из овог града.

Заиста, шта би се догодило када би се сви вуковци пријавили за упис у свега неколико најпопуларнијих школа? Извесно је да не би сви могли да буду примљени. Отуда уверавања надлежних из Републичке комисије да ће у први разред средње школе бити уписани сви осмаци који су обавили малу матуру и навели 20 опредељења у листи жеља – нису довољна да отклоне бојазан ђака да успех који носе из основне неће бити довољан да им осигура место у средњој школи за којом жуде.

– У старту је у средњим школама било око 10.000 слободних места више него будућих првака, наводе надлежни да нас утеше. Али којих места, највероватније оних која не интересују ђаке – каже наставница једне београдске основне школе и мајка свршеног основца.

Она је једна међу ко зна колико родитеља који су тражећи детаљнија објашњења о начину бодовања ученика за упис у средње школе од директора осмолетки добили прецизан одговор:

– Признаје се успех из шестог, седмог и осмог разреда. На то се додаје 20, 18 или 14 поена за прво, друго, треће место које је осмак освојио на међународним такмичењима. За награде са републичких такмичења у организацији просветне власти и стручног друштва за одређени предмет (српски, страни језик, историја, математика, физика, хемија…) осмаци добијају осам бодова за прво место, шест за друго и четири за освојено треће место.

Школе немају утицаја на бодове са такмичења који се уносе у базу података нити на њихову измену. Те поене централној бази доставља Министарство просвете, а на основу обавештења које добија од стручних друштава која организују надметања.

Коме се треба обратити у случају да на пример на листи нису наведени поени са такмичења на којем је ђак осмог разреда освојио неко од прва три места – директори кажу – не знају, а признају да су као потенцијални проблем препознали збрајање поена са такмичења.

– Не рачунају се бодови са такмичења која нису у званичном календару и мислим да је то у реду, јер мора да постоји нека граница. На пример, иако су наши осмаци на управо завршеном међународном Купу Математичке гимназије у Београду освојили прво место из математике и физике њима се тај успех не може рачунати за упис у средњу школу ни ове године нити наредних година, све док куп не буде званично уведен у календар такмичења Министарства просвете – разјаснио је Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије.

————————————————————–

Бодови са надметања биће видљиви 7. јула

Ако су осмаци самоиницијативно ишли на међународно или домаће такмичење, а да у томе није обавештено одговарајуће стручно друштво које организује надметања из календара такмичења Министарства просвете – онда се освојене награде не рачунају за упис у средње школе. Рачунају се искључиво прво, друго и треће место са такмичења за ученике осмог разреда која се налазе у званичном календару – објаснили су за „Политику” у Министарству просвете.

Појаснили су да са евидентирањем ових поена директори школа немају никакве везе, јер дипломе које су ђаци завредели ресорном министарству шаљу стручна друштва.

Извор Политика

 

Један коментар на Која такмичења доносе поене осмацима

  1. Ljilja каже:

    Lično sam proverila, računaju se samo prvih troje na rang listama sa takmičenja, što zanači da samo troje prvoplasiranih dobijaju poene ne i ostala deca koja su dobila nagrade na takmičenjima. Što opet nema nikakvog smisla.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>