http://istinomer.rs/wp-content/uploads/2014/06/jpeg.jpg

Министровање Жарка Обрадовића

У јуну 2011. тврдило се да је лажирање завршног испита забележено у 80 школа у Србији. Нико није одговарао. Наредне године речено је да ће на новом испиту бити пооштрена контрола.

“Због лажирања прошлогодишњих резултата завршног испита у 80 школа у Србији, биће пооштрена контрола на предстојећој малој матури, најављују у Министарству просвете.”
Блиц, 24.4.2012. године

Током августа 2011.године укинут је Сектор за средње образовање, који је поред Сектора за основно и високо, најважнији у Министарству. На челу других сектора у Министарству просвете су страначке личности, једино је помоћник за средње образовање Богољуб Лазаревић био човек из струке.
Školske klupe
Школске клупе

У априлу 2012. министар Обрадовић сменио је свог помоћника Слободана Јауковића, јер се супротставио стратегији образовања о приватним факултетима. Та стратегија предвиђа да студенти приватних факултета добијају право на смештај и исхрану у студентским домовима.

У јуну исте године опет проблеми са малом матуром. Поједини родитељи тврдили су да су се испред школа продавали тестови из математике, упркос строгом чувању, и то за 1000 динара. Наставници српског језика били су револтирани, јер су на тренинзима добили упутство да се на малој матури признају и правописно неписмени одговори. Лето је обележио и сукоб представника Министарства просвете и Београдског универзитета – Министарство је инсистирало да се помери термин уписа за недељу дана, а Београдски универзитет је тврдио да би таква одлука била неозбиљна, јер је конкурс већ објављен на свим факултетима.

У септембру, Прво основно тужилаштво утврдило је да нема елемената за кривично гоњење, због појављивања тестова завршног испита из математике у уличној продаји. То саопштење је пренело и Министарство просвете и науке.

Србији прети искључење из ПИСА тестирања, највећег међународног истраживања у области образовања, објављено је у априлу ове године, јер је закаснила да се укључи у текући циклус, који је почео у септембру прошле године. Министар је објаснио:

„Имамо проблема због изузетно малог буџета и то је разлог што каснимо са исплатама. Ипак, одустајање од ПИСА не долази у обзир. У контакту са Андреасом Шлајхером, високим званичником ОЕЦД, сазнао сам да нисмо једина земља која усред економске кризе касни, као и то да ћемо моћи накнадно да се прикључимо.“
Блиц, 10. април 2013. године

Министарство још није обезбедило новац неопходан за укључивање српског ПИСА тима у овогодишњи циклус.

Последњи скандал са поништавањем мале матуре још потреса Србију. Кривац је пронађен. Речено је да је то радница “Службеног листа”, која је из штампарије, у брусхалтеру, изнела тестове. Министар Жарко Обрадовић још не признаје свој део одговорности.

Извор: Истиномер

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>