Споран кадар води наше образовање: Сви министрови људи

zarko-obradovic-02530

Афера с малом матуром само је један у низу пропуста министра Жарка Обрадовића и његових сарадника након којег је поново покренуто питање ко и како управља просветом у Србији. Најближи сарадници министра Обрадовића део су старог кадра СПС, у министарство су углавном постављани без конкурса, а међу њима има и оних који се у животу никада нису бавили просветом.
Жарко Обрадовић
Они који су блиски с министром Обрадовићем по правилу добијају највећи део колача, покривају најважније секторе и одлучују о судбини просвете у Србији. Остали се труде да покорно извршавају наређења и очигледно им је, уз високу плату коју примају од државе, то сасвим довољно.

Кад се подвуче црта, више је него јасно зашто је образовање у Србији пало на најниже гране и зашто, уз људе који га воде, нико више не види начин како да образовање с тог дна подигне и извуче.

Зоран Костић

Кадар СПС и први човек министра. Помоћник министра, води Сектор за школске управе. До 2001. био је директор Техничке школе у Обреновцу. Радио је као еколошки инспектор, па прешао у Министарство за науку и екологију. По доласку Обрадовића, Костић постаје његов помоћник, а затим сваком новом систематизацијом добија све већи колач. Костић је и председник две комисије: за бесплатне уџбенике и за упис.

Весна Фила

Супруга адвоката Томе Филе, саветника Ивице Дачића. Стигла 2004. с места директора школе „Владислав Рибникар“, а после открића буџетске инспекције да је за време њеног мандата ова школа оштетила буџет Србије за четири милиона динара. Предмет је стигао до Врховног суда, а документација (налази инспекције) постоји у школи и у Министарству просвете. Доведена је као кадар ДСС. Није запослена на конкурсу.

Љубиша Антонијевић

Кадар СНС. Радио као учитељ у селу крај Горњег Милановца, сада је помоћник за предшколско, основно и образовање одраслих. Такође је постављен без конкурса. Својевремено је, као ДСС кадар, био и у Заводу за унапређивање образовања и васпитања. Потпуно је у сенци Зорана Костића јер му је овај, новом систематизацијом послова, одузео готово све надлежности и ставио их под своју контролу.

Шћепан Ушћумулић

Кадар СПС. Директор Завода за унапређивање васпитања и образовања.

Математичар, пензионисани професор Технолошког факултета. Долази на место директора као стари Милошевићев кадар. У својој дугој каријери никада се није бавио проблематиком предшколског, основног и средњег образовања.

Драган Банићевић

Директор Завода за вредновање квалитета васпитања и образовања.

Некада је био кадар ДСС, сада је прешао у СПС.

Професор и магистар физичког васпитања. У овом заводу се састављају питања за малу матуру.

Слободан Ступар

Кадар СПС. Помоћник министра за високо образовање.

Професор Машинског факултета у Београду. Постављен без конкурса.

Драгутин Брчин

Кадар СПС. Први и главни специјални саветник Обрадовића. Пензионер. Јавност га познаје као новинара и некадашњег директора „Борбе“. Никада се није бавио просветом.

Зоран Тубић

Кадар СПС. Помоћник за финансије. Није дошао на место помоћника по конкурсу.

Извор Блиц

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>