http://www.blic.rs/data/images/2013-07-01/357269_obradovic-i-dezer280613ras-foto-aleksandar-dimitrijevic19_f.jpg?ver=1372756094

Protest 2.000 naučnika, Obradović odbio da razgovara o ostavci

Više od 2.000 naučnika okupilo se na Trgu Nikole Pašića protestvujući zbog, kako kažu, katastrofalnog stanja nauke u Srbiji. Protestnom šetnjom stigli su do zgrade Vlade Srbije i Ministarstva prosvete gde su predali zahteve uzvikujući „Ostavka!“ i „Nije ovo Megatrend“. Primio ih je ministar Žarko Obradović, ali nije hteo da razgovara o svojoj ostavci.

Smatraju ga odgovornim: ministar prosvete Žarko Obradović

Oni traže ostavku ministra prosvete i ostalih odgovornih što nisu pokazali ni spremnost ni sposobnost da se problemi u nauci reše.

Država nije obezbedila naučnicima novac za projekte, pa čak ni za osnovne stvari poput opreme i plaćanja računa, a plate im kasne.

Ovo je, inače, najveći proterst naučnika ikada zabeležen u Srbiji i okruženju.

Genetičar Stojković uz kolege
Naučnike je podržao i kolega Miodrag Stojković, genetičar, poslanik DS i predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, koji je Tanjugu rekao da je na skup došao isključivo kao naučnik.
On je rekao da je podneo amandman da se nauci vrati tri milijarde dinara.

Predstavnici Sindikata nauke Srbije predali su zahteve na prijavnici Vlade u kojima, pored ostalog, traže hitan sastanak sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem kako bi bile usvojene i sprovedene neophodne mere za opstanak nauke.
Ministar primio delegaciju naučnika
Nakon razgovora sa ministrom Žarkom Obradovićem, delegacija naučnika saopštila je da će odgovore na svoje zahteve dobiti pismeno do petka. O zahtevu za njegovom ostavkom, ministar Žarko Obradović nije hteo da se izjašnjava tokom susreta sa naučnicima. Sastanku su prisustvovali i državni sekretar Radivoje Mitrović i pomoćnik ministra za finasije Zoran Kostić

Nakon predaje zahteva naučnici su se uputili ka zgradi Ministarstva prosvete gde bi ministar Žarko Obradović trebalo da ih primi na razgovor.

Prema rečima predsednice Sindikata Đurđice Jovović, naučnicima od početka godine nisu uplaćeni materijalni troškovi, koji, kako je dodala, nisu veliki – 25 evra po naučniku.

„Kako su obećali, jedan deo dobićemo uskoro, a drugi deo tek u septembru“, rekla je Tanjugu Jovović.

Ona je potvrdila da je majska zarada uplaćena naučnicima, ali da je, kako tvrdi, neizvesna uplata junske plate.

Jovović je rekla i da će država takvom politikom zatvoriti institute i da izlaz vidi u preuređenju budžetskih sredstava i izdvajanju više sredstava za nauku.

Naučnici traže povećanje ulaganja u nauku za jedan odsto bruto nacionalnog dohotka u 2015. godini i usvajanje kolektivnog ugovora kojim bi se regulisao radno pravni status zaposlenih u naučnoistraživačkim organizacijama.

Saobraćaj ispred Ministarstva u Nemanjinoj ulici zatvoren je u delu od Resavske ka do Svetozara Markovića, ka Slaviji.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>