http://www.blic.rs/data/images/2013-07-01/357269_obradovic-i-dezer280613ras-foto-aleksandar-dimitrijevic19_f.jpg?ver=1372704770

Odgovor “Blica” na reagovanje Žarka Obradovića: Ministar se brani neistinama

Ministar prosvete Žarko Obradović izneo je niz netačnosti u jučerašnjem reagovanju na naš tekst „Obradović ima najdeblji obraz“, objavljen 26. juna.


Prećutao ono što mu ne odgovara: Žarko Obradović
Obradović tvrdi da nije bilo sukoba sa njegovim pomoćnikom Slobodanom Jaukovićem oko strategije obrazovanja i da Jauković nije zbog toga smenjen, već je otišao u penziju.

Obradović tvrdi da nije odgovoran za propuste
Međutim, pokojni profesor Jauković izjavio je 13. aprila 2012. za „Blic“ da je smenjen, te da u penziju ne može da ode iz ministarstva, već samo sa Filozofskog fakulteta, gde je bio zaposlen.

Da podsetimo, Jauković se, između ostalog, pobunio protiv pokušaja da se studentima privatnih fakulteta omogući smeštaj u domu i ishrana u menzi, posle čega je smenjen.

Žarko Obradović je ministar prosvete od 7. jula 2008. Istovremeno je i profesor na „Megatrendu“, što je sukob interesa. Kada se tome doda da je tadašnje Ministarstvo nauke najbliže i po saradnji usko povezano sa Ministarstvom prosvete, dalo „Megatrendu“ čak 12,5 miliona dinara, opravdano se ponovo nameće pitanje o sukobu interesa.

Obradović je negirao i navode da nam preti isključenje iz PISA testiranje. Međutim, PISA tim iz Srbije potvrdio je za “Blic” da nam preti isključenje jer smo zakasnili za tekući ciklus koji je počeo u septembru. To je nedavno za „Blic“ potvrdio i sam ministar.

Obradović se pobunio i protiv navoda o njegovom letovanju u Turskoj, iako „Gloria Sereniti Resort“, gde je boravio, jeste luksuzni hotel sa pet zvezdica i u agencijskim ponudama je predstavljen kao jedan od najelitnijih.

Inspekcija primila 100 prijava
Ministar tvrdi da nema konkretnih dokaza o prodaji radnih mesta u prosveti. OECD je, međutim, korupciju u prosveti, a naročito u sektoru zapošljavanja, označio kao jednu od rastućih u Srbiji. Ministarstvo prosvete potvrdilo je za „Blic“ 1. septembra 2012. da je prosvetna inspekcija za godinu dana primila skoro 100 prijava o prodaji radnih mesta u školama.
Obradović tvrdi da Ministarstvo prosvete nije umanjilo izdavanja za nauku. Koliko su te tvrdnje tačne, možete čitati na ovoj strani u tekstu kojim naučni radnici najavljuju protest.

Negirajući da je Bolonjski proces na fakultetima loše sproveden, Obradović navodi da je Univerzitet u Beogradu ušao na Šangajsku listu.

Međutim, prećutao je da je Srbija na ministarskoj konferenciji o visokom obrazovanju slabo ocenjena za sprovođenje „bolonje“ i da je dobila ocenu 3,1, što je niže nego ranije.

Što se tiče finansija fakulteta, ministarstvo je nedavno poslalo zvaničan odgovor našoj redakciji u kom kaže da ne kontroliše finansijska sredstva visokoškolskih ustanova jer za to nije nadležno, već da prijave koje stignu prosleđuje budžetskoj inspekciji Ministarstva finansija. I pored toga, Obradović tvrdi da zna kako fakulteti troše novac.

Obradović nikako da objasni zašto, ako on nije odgovoran za propuste, naročito kad je mala matura u pitanju, to ne misle Zaštitnik građana, prvi potpredsednik Vlade, ali i hiljade ljudi koji su podržali peticije za njegovu smenu.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>