Ovaj čovek mora biti smenjen: Evo zbog čega

ministar2008-2013530

Ministar prosvete Žarko Obradović i dalje je na toj funkciji uprkos nezadovoljstvu roditelja malih maturanata, očaju naučnika, brojnim skandalima koji prate njegove mandate, kao i sveopštim razočerenjem naroda našim obrazovnim sistemom. Dodatni šamar celoj naciji jesu njegove izjave da on nije odgovoran za nastalu situaciju.

FOTELjA – Na jučerašnjem protestu “Spasimo nauku” naučni radnici, njih oko 2.000, tražilo je ostavku ministra prosvete zbog, kako kažu, katastrofalnog stanja nauke u Srbiji. Protestnom šetnjom stigli su do zgrade Vlade i Ministarstva prosvete, gde su predali zahteve uzvikujući “Ostavka!” i “Nije ovo Megatrend”. Ministar Obradović ih je primio, ali nije hteo da razgovara o svojoj ostavci, ali im je poručio da je na sastanku rekao da taj zahtev u ingerenciji Vlade Srbije.

U Vladi, opet, najavljuju rekonstrukciju za 27. jul, ali će, sudeći po našem izvoru, Obradović preživeti ovu čistku. Naime, vicepremijer Vučić zatražio je od Dačića da Obradović bude smenjen zbog poslednje afere sa krađom i prodajom testova iz male mature, ali premijer okleva, svestan da ministar prosvete uživa veliki ugled u Socijalističkoj partiji Srbije, naročito među članstvom SPS-a u unutrašnjosti.

Portal Istinomera pokrenuo je onlajn peticiju za smenu ministra pod motom “Kec iz vladanja” i zasad su skupili oko 10.000 potpisa. Iz istinomera najavljuju da će uskoro biti organizovano terensko sakupljanje potpisa po svim gradovima Srbije.

- Smatramo da je ministar Obradović odgovoran za to što se tri godine zaredom dešavaju neregularnosti oko male mature. Građani nam se stalno javljaju i podržavaju peticiju, ogorčeni su trenutnom situacijom, jer su u celoj priči najgore prošla deca – kaže Jovana Đurbabić iz tog portala.

Prema njenim rečima, peticija će biti predata ministru Obradoviću, kako bi se on sam uverio da javnost nije zadovoljna.

- Mi smo u procesu dogovaranja intervjua sa Obradovićem i videćemo šta on ima da kaže u vezi sa celom situacijom – dodaje Đurbabić.

Možda ima nešto da doda, ali nameru da ode – pokazao je već – nema.

Naučnici dobili obećanja
BUDžET – Članovi Sindikata naučnoistraživačke delatnosti Srbije završili su jučerašnji protest posle tri i po sata, jer su u Ministarstvu prosvete dobili obećanja da rebalansom neće biti smanjenja novca za projekte i plate, kao i da će budžet za nauku biti uvećan za jednu milijardu. Predstavnici Sindikata predali su pre sastanka u Ministarstvu svoje zahteve na prijavnici Vlade u kojima su, pored ostalog, zatražili hitan sastanak sa premijerom Dačićem i vicepremijerom Vučićem kako bi bile usvojene i sprovedene neophodne mere za opstanak nauke. Oni do petka očekuju odgovore o svim njihovim zahtevima, a da od ponedeljka treba da počnu pregovori o kolektivnom ugovoru i rešavanju problema u nauci.

Svi oni traže ostavku Obradovića
LISTA – Inicijativu za smenu Obradovića do sada su podržale i brojne organizacije: Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Centar modernih veština, Dokukino, Edukacioni centar Leskovac, Građanske inicijative, Proaktiv, YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Secons – Grupa za razvojnu inicijativu, Centar za praktičnu politiku, Urban In, Sretenje, Biro za društvena istraživanja, Zeleni krug, Forca, Kikindiski forum, Zaječarska inicijativa, Zeleni krug.

Izvor: 24 sata

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>