Bežanje s časova, dosada ili nezadovoljstvo

bezanje_sa_casova530

Svaki učenik srednje stručne škole imao je u proseku 180 izostanaka, pokazuju podaci Foruma srednjih stručnih škola Beograda na kraju školske godine. U školama potvrđuju da je broj izostanaka uvećan, ali ne u onoj meri koliko tvrde iz Foruma.

 

Na kraju školske godine stižu alarmantni podaci iz Foruma srednjih stručnih škola Beograda, svaki učenik srednje stručne škole imao je u proseku 180 izostanaka.

Školski dnevnici su ove godine, bili pretesni za popis svih đaka koji ne dolaze u školu. Svaki đak izostao je, u proseku 30 radnih dana, odnosno mesec i po od ukupno osam koliko se ide u školu.

„Jedan od glavnih razloga što deca beže sa časova je što je mnogima dosadno ili nisu učili za taj čas, neki čak imaju i treninge pa beže i zbog toga, pa im treneri opravdaju, ali uglavnom deci koja beže sa časova to roditelji opravdaju“, kaže učenik srednje stručne škole Kristijan Jeremić.

I profesori potvrđuju da roditelji na sve načine i po svaku cenu opravdavaju časove, i kad ne znaju gde im je dete. Razloge za ogroman broj izostanaka vide i u tome što učenici neretko upisuju ono što ne žele, pa su potpuno nemotivisani.

Beži najviše đak prvak, adolescent koji se upisuje u srednju stručnu školu, pa pokušava na raznorazne načine da izbegne odogovornost i više uči u odnosu na osnovnu školu. Beže takođe i završne godine jer više koriste vremena da se spreme za prijemni ispit ili da bi sačuvali tu ocenu“ , kaže Milorad Antić iz Foruma.
U školama ne negiraju da je broj izostanaka veliki, ali im cifre koje iznosi Forum deluju nerealno.

„Ne znam odakle Forum dolazi tako brzo do podataka koje iznose. Ja znam da su prošle i pretplošle godine izneli pogrešne podatke bar što se tiče moje škole“, kaže direktor Elektrotehničke škole „Rade Končar“ Momčilo Stojanović.

Stojanović kaže da su na nivou te škole izostanci veći nego prošle godine.

„Ove godine su učenici (u proseku) napravili 121,73 opravdana i 13,01 neopravdanih. Kad se sabere to je blizu 135 izostanaka po učeniku, to je veliki broj“, kaže Stojanović.

Da bi se stavila tačka na bežanje sa časova, broj dozvoljenih neopravdanih izostanka vraćen je sa 35 na 25. Zbog toga je u prošloj godini, više od 260 đaka isključeno iz srednje škole.

Izvor RTS

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>